Kate Middleton komt in ’t groen naar #metoo-Bafta’s en oogst storm van kritiek

Kate Middleton komt in ’t groen naar #metoo-Bafta’s en oogst storm van kritiek

De Brits-Amerikaanse film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is de grote winnaar geworden van de Bafta’s, de belangrijkste Britse filmprijzen. De film was vorige maand ook al de grote winnaar van de Golden Globe Awards. De meeste vrouwen waren helemaal in het zwart naar de uitreiking in Londen gekomen, uit protest tegen seksueel wangedrag. Kate Middleton deed dat niet en oogstte een storm van kritiek.

De in negen categorieën genomineerde Three Billboards Outside Ebbing, Missouri won er vijf.

De film van regisseur Martin McDonagh vertelt over een moeder (Frances McDormand) die op onconventionele wijze de aandacht van de lokale sheriff voor de onopgeloste moord op haar dochter probeert vast te houden.

Behalve de prijs voor beste film, won hoofdrolspeelster Frances McDormand een Bafta. Zij kreeg eerder ook al een Golden Globe, net als Sam Rockwell, die ook nu weer de prijs voor beste mannelijke bijrol mee naar huis mocht nemen.

McDonagh noemde het passend dat in het #MeToo-tijdperk een verhaal over boze vrouwen die besluiten in actie te komen heeft gewonnen.

Gary Oldman werd gehuldigd als beste acteur wegens zijn overtuigende werk in Darkest Hour, over de rol van Churchill in de oorlogsverklaring van de Britten aan Hitler in mei 1940.

Dear Sisters

Rond de uitreiking van de Britse Bafta-filmprijzen maakten 190 Britse en Ierse actrices gezamenlijk een vuist tegen seksueel misbruik op de werkvloer. In een open brief schreven ze dat het afgelopen moet zijn met seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten en andere wijdverspreide misdragingen die door de #MeToo-discussie aan de oppervlakte zijn gekomen.

In de brief, onder de noemer Dear Sisters, schrijven de actrices dat het hun om meer gaat dan alleen hervormingen in de filmindustrie. Ze wijzen erop dat het verschil in betaling tussen vrouwen en mannen alleen maar groter is geworden, en richten zich op veilige werkomstandigheden waarbij niemand wordt gediscrimineerd op grond van ras of sekse. “In 2018 lijken we wakker te zijn geworden in een wereld die rijp is voor verandering. Als we deze beweging werkelijk serieus nemen, zal de lijn die we in het zand trekken uiteindelijk in steen staan gegrift”, staat er in.

Joanna, Kate & Emma

Het was de eerste ceremonie die werd gepresenteerd door Joanna Lumley, die Stephen Fry opvolgde, en in haar openingswoorden had ze het over de Suffragettes en de gebeurtenissen van vandaag: “Een eeuw geleden legden de Suffragettes de basis voor het soort hardnekkig verzet en krachtig protest dat vandaag is doorgegaan met de Time’s Up-beweging, en daarmee de vastberadenheid om de ongelijkheid en het misbruik van vrouwen over de hele wereld uit te roeien”, zei Lumley.

Vrijwel alle vrouwen bij de ceremonie droegen zwart in een of andere vorm; een opvallende uitzondering was de hertogin van Cambridge, Kate Middleton, die donkergroen droeg. Ze kreeg daarvoor al een pak kritiek op Twitter. Sommige actrices brachten feministische activisten mee in plaats van hun partners of moeders.

De Britse actrice Emma Watson, bekend van haar rollen in de Harry Potter-films en Beauty and the Beast, heeft 1 miljoen Britse pond (1,13 miljoen euro) gestort in een anti-misbruikfonds dat via crowdfunding geld inzamelt voor een netwerk van juridische adviseurs die slachtoffers van aanranding en verkrachting kunnen bijstaan. Collega-acteurs Keira Knightley en Tom Hiddleston doneerden ieder 10.000 pond aan het fonds.

Gesponsorde artikelen