Left Right
scrollTop top

Katers worden erger met de jaren en dit is waarom


Kater
© iStock

Ouder worden is voor velen niet leuk. Vooral de ochtend na een avondje weg wil je gewoon terug twintig jaar oud zijn en zoveel kunnen drinken als je wil zonder gigantische gevolgen. Maar helaas werkt dat niet meer zo, worden wij ouder, kunnen wij minder goed tegen alcohol en worden de katers alleen maar erger. Dit is waarom. 

Lichaamssamenstelling verandert

Veel mensen krijgen meer vet als ze ouder worden. Je moet weten dat spierweefsel 75 procent bestaat uit water en vet slechts uit 10 procent. Maar alcohol wordt sneller opgenomen door waterrijke, dus eigenlijk gespierde, lichamen. Hoe meer vet je hebt, hoe langer de alcohol geconcentreerd blijft in je systeem. Door een lager lichaamsvochtgehalte loop je meer risico op uitdroging als je alcohol drinkt.

Minder leverenzymen

Het is de taak van leverenzymen om alcohol te metaboliseren en te helpen het uit jouw systeem te verwijderen. Volgens George Koob, directeur van het Amerikaanse instituut voor alcoholmisbruik en alcoholisme, minderen deze enzymen naarmate we ouder worden. Als dat niet genoeg is, zouden degenen die we nog hebben ook nog eens minder werk goed werken.

Lichaam herstelt slechter

Als je naar de dertig gaat, zal je lichaam het moeilijker hebben met inspanning, ziektes en infecties. Dit geldt ook na een zware nacht. Je lichaam zal moeilijker herstellen, dus je kater voelt ook gewoon erger. Yep … dat klinkt herkenbaar.

Je drinkt ook minder

Je kan zeggen wat je wil, maar als je ouder wordt, drink je ook minder dan vroeger. Tijdens je studententijd kon je elke dag, iedereen onder tafel drinken en de volgende dag er gewoon weer tegenaan gaan. Maar eens je ouder wordt en toch zit met enkele verantwoordelijkheden (zoals werken, afspraken halen, … ) komt daar verandering in. Daarom hebben wij de neiging om als volwassenen in kleinere hoeveelheden te drinken, maar wel gedurende de hele week (hoera!).

Het probleem is dan wel dat als je eens stevig gaat drinken, je lichaam het niet meer gewend is om zoveel alcohol binnen te krijgen. Je lichaam krijgt eigenlijk een kleine aanval en weet niet wat doen. Hierdoor komt de klap de volgende ochtend weer dubbel zo hard aan. Uhu … Kennen we …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  679.771
 • Aantal
  doden
  20.472