Left Right
scrollTop top

Katholiek Ierland laat volk stemmen over abortus


Katholiek Ierland laat volk stemmen over abortus

Het Ierse volk zal in mei dit jaar via een referendum inspraak krijgen in de strenge abortuswet. In Ierland is het tegenwoordig namelijk enkel mogelijk om te kiezen voor abortus wanneer het leven van de moeder bedreigd wordt. Maar daar zou nu eindelijk verandering in kunnen komen. 

In het streng katholieke Ierland is abortus op dit moment alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden toegelaten. Zo kan een moeder enkel kiezen voor abortus wanneer het voortzetten van de zwangerschap haar leven in gevaar brengt. Maar daar kan verandering in komen. Het land zal namelijk een volksreferendum organiseren om de wet te versoepelen.

Dood kind op de wereld zetten

De bal ging aan het rollen door een getuigenis van een Ierse vrouw in het parlement in oktober vorig jaar. In de twintigste week van haar zwangerschap kreeg zij te horen dat haar ongeboren dochtertje een afwijking in de chromosomen heeft.

Door de strenge wetgeving in Ierland werd ze gedwongen om haar dochtertje dood op de wereld te zetten. “Het was de ergste periode uit mijn leven”, getuigde Cullen-Delsol in de parlementscommissie voor de hervorming van de Ierse abortuswetgeving. “De hel heeft vijf weken geduurd. Ik moest mij voorbereiden om een dood kind ter wereld te brengen, zonder dat ik psychologische hulp kreeg. Ik heb me wekenlang teruggetrokken en durfde niet meer buitenkomen. Het ergste was dat ik geen baas meer was over mijn eigen lichaam.”

Naar het buitenland voor abortus

Ierse vrouwen die toch een abortus willen, omdat hun ongeboren kind bijvoorbeeld zeer lage overlevingskansen heeft, moeten daarvoor een heuse reis ondernemen. Ze moeten de overstap maken naar het Engelse vasteland, waar de wetgeving een pak soepeler is. Daar wil premier Leo Varadkar nu verandering in brengen.

“We weten dat elk jaar duizenden Ierse vrouwen, uit elk graafschap van het land, voor abortussen naar het buitenland gaan. We weten dat veel vrouwen abortuspillen per post krijgen om hun zwangerschappen te beëindigen. We hebben abortussen in Ierland, maar die zijn onveilig, ongereguleerd en onwettig”, liet de premier weten in de aankondiging van het referendum.

Geen echte abortuswet

Het referendum zal niet gaan over een specifieke abortuswet, maar over de afschaffing van het achtste amendement uit de Ierse grondwet. Dat stelt dat de een ongeboren kind even veel recht op leven heeft als de moeder.

Door deze wetsregel is abortus dus sowieso verboden. Zelfs wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Het schrappen van dit amendement zou het mogelijk maken om een nieuwe abortuswetgeving in werking te stellen. Die zou abortus tot in de twaalfde week van de zwangerschap mogelijk maken. Onder strenge voorwaarden weliswaar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489