“Katniss is niet de echte mockingjay”: deze nieuwe theorie over ‘The Hunger Games’ gaat je compleet mindfucken

“Katniss is niet de echte mockingjay”: deze nieuwe theorie over ‘The Hunger Games’ gaat je compleet mindfucken

We kennen haar allemaal: dé mockingjay uit ‘The Hunger Games, Katniss Everdeen. Maar … wat als we je zouden vertellen dat er een theorie is die toont dat Katniss eigenlijk niet de echte mockingjay is? Inderdaad, eigenlijk is het de verdienste van een ander personage dat de revolutie tegen de Capitol is begonnen. 

Katniss Everdeen heeft zichzelf dan wel vrijwillig aangeboden als tribute voor The Hunger Games en ze speelt dé belangrijkste rol in de strijd tegen de Capitol, maar … er is een nieuwe theorie die uitlegt waarom Katniss eigenlijk niet de echte mockingjay is. Of toch niet de enige.

Je leest het goed: er is nog een mockingjay!

Op Tumblr is er namelijk een discussie ontstaan over welk personage in The Hunger Games nu écht de revolutie in gang heeft gezet. Een van de gebruikers legt een compleet nieuwe theorie uit die je volledig gaat mindfucken.

Oké, de revolutie begint pas echt met Katniss. Ze neemt vrijwillig deel aan The Hunger Games, wat nieuw is, en rebelleert in de display of talents door op een appel te schieten. Allemaal goed en wel, maar dat start de revolutie niet.

De revolutie begint zelfs niet wanneer Peeta zijn liefde voor Katniss verklaart, want – laten we eerlijk zijn – de regels van de games zijn nog steeds dezelfde. Peeta en Katniss waren toen nog steeds twee tributes die elkaar op het einde van de rit moesten vermoorden om te winnen. De liefdesverklaring verandert zonder twijfel de interesse in de spelen, maar de Capitol maakt daar handig gebruik van door het om te zetten naar propaganda.

Wie het spel echt verandert, is Rue. Vanaf haar eerste verschijning, voelden we al dat Rue een belangrijke rol ging spelen. Ze wordt vergeleken met het zusje van Katniss, Prim, en dat is al een grote indicator. Ze is zo klein en jong, net als Prim.

Toen ze elkaar tegenkwamen in de bomen, kon Katniss Rue heel makkelijk vermoorden en Rue kon makkelijk de schuilplaats van Katniss verklappen aan de anderen. In plaats daarvan hielp Rue haar door te wijzen naar het bijennest.

Dan wordt het pas echt interessant: Rue en Katniss worden een eigenaardig team. Ze vormen een soort alliantie, wat op zich niet echt nieuw is. Wat wél anders is, is dat de twee elkaar op het einde van de rit niet vermoorden. Ze zijn close en beschermen elkaar op een zusterlijke manier.

Het ogenblik dat Rue overlijdt, is HET ogenblik dat er iets verandert. Katniss houdt het dode lichaam van Rue vast, weent en zingt voor haar. Nadien eert ze de dood van een tribute van een ander district, van iemand die ze nog niet zo lang kende. En dat … gooit de normen van de spelen overboord.

Bijna alle belangrijke momenten daarna staan met dat ogenblik in verbinding. Katniss verandert door Rue en wordt dan pas écht the girl on fire. Alles wordt gelinkt aan Rue: de speech in haar district (in de tweede film), het schilderij van Peeta, …

Dus … de revolutie is dan wel gestart met Katniss, maar Rue heeft pas echt dingen doen veranderen. Rue was de échte mockingjay

Rust zacht, Rue

Op 18 november komt de nieuwe – en tegelijk ook laatste – Hunger Games in de filmzalen

Lees hier de volledige theorie.

Bronnen: BuzzFeed en Tumblr

Gesponsorde artikelen