Katten voelen veel hechtere band met baasje dan eerder gedacht

Katten hebben de reputatie onafhankelijke schoften te zijn, die eigenlijk niet graag bij hun baasjes zijn, maar niets is minder waar. Uit een nieuwe wetenschappelijke studie blijkt dat huiskatten een veel diepere band voelen met hun menselijke baasjes dan eerder gedacht.

De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Daaruit blijkt dat katten, net als honden en kleine kinderen, een hechte band vormen met hun menselijke verzorgers.

“Zoals honden kunnen katten zich in variërende mate aangetrokken voelen tot mensen”, zegt onderzoekster Kristyn Vitale. “De meerderheid van de huiskatten voelen een hechte band met hun baasje en associëren hun baasjes met veiligheid, wanneer ze in een nieuwe omgeving terechtkomen.”

Hetzelfde als bij kleine kinderen

pixabay

Wanneer een ouder of verzorger kleine kinderen kort alleen laat in een nieuwe omgeving en dan terugkomt, worden de kleine kinderen met een hechte band (65 procent) weer rustig. Kleine kinderen met een minder hechte band (35 procent) gaan aan de ouders hangen. Uit de studie bleek dat dat bij katten en hun baasjes ongeveer hetzelfde was.

Bovendien waren die gedragingen bij katten ook nog aanwezig wanneer ze volwassen waren. Volgens Vitale is dat zeker één van de redenen waarom de kat één van onze favoriete huisdieren is.

Meer
Lees meer...