Kazachgate: De Decker (MR) zet (tijdelijk) stap opzij en mag het bij de fiscus gaan uitleggen

Kazachgate: De Decker (MR) zet (tijdelijk) stap opzij en mag het bij de fiscus gaan uitleggen

Een zware dag voor MR-kopstuk Armand De Decker. De voormalige minister komt weer ter sprake in de zaak-Chodiev. Vandaag besliste het partijbestuur dan maar op De Decker tijdelijk op verlof te sturen omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de Afkoopwet. Volgens mails die De Standaard kon inkijken heeft De Decker drie minister ‘gensensibiliseerd’ om de wet te ondersteunen. Net vandaag blijkt ook dat er bij zijn belastingsaangifte 81.131 euro in de vergeetput zou beland zijn. 

Armand De Decker (MR), de voormalige minister voor Ontwikkelingszaken onder Verhofstadt II, zit in zware papieren. Volgens zijn partij gaat het slechts om een mediastorm, maar volgens De Standaard is er meer aan de hand. De Decker zou Stefaan De Clerck, Didier Reynders en Steven Vanackere ‘gensensibiliseerd’ hebben om de Afkoopwet goed te keuren. Die laatste verdedigden De Decker al. Vanackere “herinnerde zich niets”, ook Reynders heeft er, naar eigen zeggen, niks mee te maken.

Toch beslist de MR vandaag intern om De Decker, die vandaag door z’n partij gehoord werd, even op verlof te sturen wegens die Afkoopwet. Momenteel is daarover een rechtszaak gaande. Hij zal even geen partijfuncties meer uitoefenen, maar blijft wel nog burgemeester van Ukkel. Hij zal zich ook niet meer uitspreken in naam van zijn partij.

Probleem bij de aangifte

Net vandaag kwam er ook nog wat anders aan het licht: volgens de RTBF, die documenten kon inkijken, is er een probleem met de belastingaangifte van De Decker. Tussen 2010 en 2011 kreeg 741.846,55 euro op z’n rekening gestort, via de Franse advocaat van Patokh Chodiev, de Oezbeekse magnaat die mee kon profiteren van de Afkoopwet waar De Decker dus aan zou meegewerkt hebben. Het gaat over een ereloon, maar dan zou de man een uurloon hebben van zeker 1.500 euro per uur. Té veel, zelfs naar de normen van de MR. Eerder ontkende De Decker overigens het bestaan van dat geld.

In ieder geval schijnt een deel van dat geld niet aangegeven te zijn bij de fiscus. Volgens het dossier: “is het bedrag van 81.131 euro, dat overgeschreven werd op 22 september 2011 op de rekening van mijnheer De Decker, niet aangegeven bij de persoonsbelasting.

Gesponsorde artikelen