KBVB zet samenwerking met omstreden rapper Damso stop vanwege vrouwonvriendelijke teksten

KBVB zet samenwerking met omstreden rapper Damso stop vanwege vrouwonvriendelijke teksten

Het WK-lied zal niet gemaakt worden door de rapper Damso. Dat laat de Koninklijke Belgische Voetbalbond weten in een persbericht. De rapper kwam in opspraak nadat seksistische teksten opdoken uit zijn eerdere nummers. Hierop kwam kritiek van onder meer de Vrouwenraad, maar later ook uit politieke hoek met De Croo (Open Vld) en Demir (N-VA).

Damso zal dan toch niet verantwoordelijk zijn voor het nummer voor het aankomende WK voetbal. De rapper kreeg die eer in november vorig jaar, maar kwam de laatste dagen zwaar onder vuur te liggen naar aanleiding van vrouwonvriendelijke passages in zijn liedjesteksten.

Vrouwonvriendelijke teksten

De bal ging aan het rollen nadat de Vrouwenraad een open brief stuurde aan de sponsors van de Rode Duivels. Daarin vroegen ze de stopzetting van de samenwerking met Damso voor het WK-nummer voor ons nationale elftal. “De teksten van Damso bulken van walging, misprijzen en verbaal geweld jegens vrouwen”, lieten ze daarin weten.

De Vrouwenraad kreeg steun vanuit politieke hoek. Zo spraken vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) zich fel uit tegen de samenwerking van de Voetbalbond en Damso. “Als Voetbalbond heb je meer dan een voorbeeldfunctie en je kiest dus iemand die bepaalde waarden uitstraalt”, zei De Croo in De Afspraak. “Ik denk niet dat de voetbalbond dit kan aanhouden.”

Demir trad hem in Van Gils & Gasten bij: “Ik kan me niet voorstellen dat de voetbalbond het merk Rode Duivels aan dit wil verbinden”, liet ze daar weten.

Eerder vandaag gaf ook sponsor Proximus aan niet akkoord te gaan met de beslissing van de KBVB om de samenwerking met Damso verder te zetten. Zij vroegen om een gesprek om dit aan te kaarten.

Verdeeldheid binnen de KBVB

Binnen de Voetbalbond zelf heerste er eveneens verdeling. De bond liet namelijk in een statement weten dat ze de samenwerking niet wilden stopzetten omdat ze “niet gegijzeld wilden worden door deze polemiek”.

“Een polemiek werd zo enkele maanden geleden opgestart, dit terwijl de song waarbij de KBVB betrokken is op dit moment nog niet is uitgebracht. Deze song werd ons echter al voorgesteld door de artiest en heeft ons enorm gecharmeerd om de grote verenigende boodschap ervan”, klonk het verder.

Toch tweette Joseph Allijns, voorzitter van KVK en lid van de Raad van Bestuur van de KBVB, eerder vandaag nog dat hij zich niet achter die beslissing stelde.

Geen WK-lied

Nu volgt ook de bevestiging dat de samenwerking met Damso definitief zal worden stopgezet. In een persbericht laat de Voetbalbond weten dat het “de maatschappelijke controverse die de afgelopen dagen is ontstaan ten zeerste betreurt. Die controverse staat haaks op alles waarvoor we als KBVB willen staan en leidt de aandacht af van alle waarden die we hoog in het vaandel dragen. Daarom hebben we (in onderling overleg) besloten de samenwerking met Damso te beëindigen.”

Verder wil de Voetbalbond zich ook verontschuldigen bij “iedereen die zich beledigd, gediscrimineerd of gekleineerd heeft gevoeld naar aanleiding van de keuze voor de betrokken artiest.”

“De KBVB vertegenwoordigt zowat alle geledingen binnen onze samenleving. Mannen en vrouwen. Jongeren en senioren. Autochtoon en allochtoon. We zijn er als KBVB immers rotsvast van overtuigd dat voetbal de kracht heeft om mensen te inspireren en te verbinden. Voetbal in het algemeen en de Rode Duivels in het bijzonder horen dan ook samenhorigheid en verbondenheid uit te stralen. Ook respect, integriteit en anti-discriminatie zijn voor de KBVB de hoogste prioriteit.”

Tot slot geeft de Koninklijke Voetbalbond aan dat er geen vervanging zal gezocht worden voor Damso en dat de Rode Duivels bijgevolg zonder WK-lied naar Rusland zullen trekken.


Gesponsorde artikelen