Kendrick Lamar en Bruno Mars grote winnaars op Grammy Awards

Kendrick Lamar en Bruno Mars grote winnaars op Grammy Awards

Met respectievelijk zes en vijf Grammy’s zijn Bruno Mars en Kendrick Lamar de grote winnaars geworden van de Grammy Awards, de Amerikaanse muziekprijzen. Jay-Z was de grote favoriet met acht nominaties, maar hij viel buiten de prijzen. The War On Drugs won ook een Grammy dit jaar, voor Best Rock Performance.

Bruno Mars won onder andere de prijs voor het beste nummer van het jaar met That’s What I Like. Hij pakte ook de Grammy voor beste album en plaat van het jaar met 24K Magic. Ook rapper Kendrick Lamar had een goede avond, hij ging met vijf prijzen naar huis. Hij won onder andere voor het beste rap-album (DAMN.) en het beste rap-optreden, nummer en clip voor HUMBLE.

Ed Sheeran kon zelf niet aanwezig zijn om zijn prijzen in ontvangst te nemen, maar hij won wel een Grammy voor Best Vocal Album voor zijn plaat Divide en een Grammy voor Best Pop Solo Performance met zijn hit Shape of You.

Alessia Cara werd gekozen tot beste nieuwe artiest. De 21-jarige zangeres versloeg SZA, Khalid, Lil Uzi Vert en Julia Michaels en sleepte daarmee haar eerste grote muziekprijs in de wacht.

Shakira kreeg voor haar plaat El Dorado een Grammy Best Latin Pop Album. De zangeres droeg een trui waarop met het logo van de Rolling Stones, die een Grammy wonnen voor Best Traditional Album voor hun plaat Blue Lonesome.

Verder kreeg Kraftwerk een Grammy voor Best Dance/Electronic Album. LCD Soundsystem mocht een Grammy ophalen voor Best Dance Recording.

Prinses Leia

The Defiant Ones werd als beste muziekfilm beloond met een prijs. Ook Randy Newman heeft er een Grammy bij. Hij kreeg de award in de categorie Best Arrangement, Instruments and Vocals.

Carrie Fisher heeft postuum de Grammy voor Best Spoken Word Album gekregen. De eind 2016 overleden actrice, vooral bekend van haar rol van prinses Leia in Star Wars, kreeg de prijs voor de luisterboekversie van The Princess Diarist. Daarin vertelt ze over haar ervaringen tijdens het draaien van de Star Wars-films.

In 2009 was Fisher al eens genomineerd voor een ander luisterboek. Dat was Wishfull Drinking. In totaal schreef de actrice acht boeken. Naast Carrie Fisher waren ook politicus Bernie Saunders en rockster Bruce Springsteen genomineerd.

Best rock performance

Leonard Cohen was de tweede die postuum een Grammy kreeg. Hij won een Grammy voor Best Rock Performance. De Canadese Cohen overleed op 7 november 2016 op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Los Angeles.

In diezelfde categorie won de band War On Drugs uit Philadelphia hun eerste Grammy voor het album A Deeper Understanding. Ze versloegen hiermee Mastodon, Metallica, Nothing More en Queens of the Stone Age.

#TimesUp

Een aantal artiesten had gehoor gegeven aan de oproep van de organisatie #TimesUp om een witte roos te dragen, als symbool van hoop, vrede, sympathie en weerstand. Op de rode loper bij het event in New York City droegen artiesten als Miley Cyrus, Lady Gaga, Ne-Yo, Kelly Clarkson en The Chainsmokers er eentje op hun kleding of in hun hand. Maar echt succesvol was de oproep niet: waar de entertainmentindustrie in Hollywood zich luid laat horen voor gelijkheid en opkomt voor de rechten van vrouwen, is er in de muziekindustrie nog geen vergelijkbaar initiatief ontplooid.

De show vond dit jaar voor het eerst in jaren plaats in New York. Sinds 2003 werden de Grammy Awards altijd uitgereikt in Los Angeles.

Gesponsorde artikelen