Left Right
scrollTop top

Kerkterrorist zat 10 maanden in voorhechtenis als terreurverdachte en werd toen, tegen wil van parket, vrijgelaten met enkelband


Kerkterrorist zat 10 maanden in voorhechtenis als terreurverdachte en werd toen, tegen wil van parket, vrijgelaten met enkelband

De Franse openbaar aanklager heeft de naam bekendgemaakt van een van de mannen die vandaag in een kerk in Normandië een priester doodden. Het gaat om de 19-jarige Adel Kermiche. Hij zat 10 maanden in voorhechtenis voor banden met terreurorganisaties en werd toen, tegen de wil van het parket, vrijgelaten met een enkelband.

Kermiche heeft vorig jaar twee keer geprobeerd Syrië binnen te komen. Daarbij maakte hij gebruik van papieren van familieleden. De eerste keer werd hij in Duitsland opgepakt, de tweede keer aan de grens van Turkije met Syrië.

Bij zijn terugkeer uit Turkije naar Frankrijk, werd hij opgepakt en aangeklaagd voor banden met criminelen verbonden aan een terroristische organisatie. Hij zat tien maanden in voorhechtenis waarna hij op 22 maart van dit jaar door de onderzoeksrechter onder huisarrest werd geplaatst met een enkelband in afwachting van zijn proces. Het parket ging daar vruchteloos tegen in beroep.

Hij werd onder toezicht gesteld en moest een enkelband om. Iedere dag mocht hij tussen 8.30 uur en 12.30 uur zijn huis verlaten. De aanslag werd precies in dat tijdsbestek gepleegd.

De tweede dader is nog niet geïdentificeerd. Wel is een 17-jarige jongen van Algerijnse afkomst opgepakt door de politie die medeplichtig zou zijn.

Een tweede slachtoffer, een parochiaan van 86 jaar, raakte zwaargewond bij de aanslag. Hij ligt in het ziekenhuis, maar verkeert niet meer in levensgevaar. Hij heeft steekwonden opgelopen in zijn hals.

Kookwekker

De aanslag begon vanochtend om 9.25 uur toen de twee daders met messen de kerk binnen kwamen. Binnen waren zes personen: de priester, drie nonnen en een ouder stel dat de kerk bezocht. Een van de nonnen wist te ontsnappen en waarschuwde de politie.

Die was binnen 20 minuten na het begin van de gijzeling bij de kerk en probeerde bij de deur met de gijzelnemers te onderhandelen. Ze konden niet de kerk binnengaan omdat de gijzelnemers drie gijzelaars als levend schild gebruikten.

De daders duwden de gijzelaars voor zich uit naar buiten en hielden ze met pistolen onder schot. Toen ze buiten kwamen riepen ze Allahu Akbar. Direct daarop werden ze door de Franse politie uitgeschakeld.

Volgens de openbaar aanklager droeg een van de daders een nep-bomgordel en drie messen. De ander droeg een kookwekker die met aluminiumfolie was omwikkeld en een rugzak met een nepexplosief.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810