Kern alweer bijeen: premier probeert doorbraak te forceren voor uitvoering Zomerakkoord

Kern alweer bijeen: premier probeert doorbraak te forceren voor uitvoering Zomerakkoord

Komt het of komt het niet? De federale regering zit nu voor de derde keer al deze week samen met het kernkabinet, om een doorbraak te forceren. Die is nodig om de deal van deze zomer uit te voeren. Een Sinterklaasakkoord dus, dat twee dagen na Sinterklaas nog niet rond is. Lukt het deze keer wel? 

Het moet ondertussen een vertrouwd gevoel zijn: Kris Peeters (CD&V), Jan Jambon (N-VA), Alexander De Croo (Open Vld) en Didier Reynders (MR), die samen met premier Charles Michel (MR) vergaderen in hun kringetje, het kernkabinet.

Sinterklaasakkoord

Want deze week is het al voor de derde keer dat ze elkaar diep in de ogen moeten kijken om het grote Zomerakkoord door de grote wetgevende molen van de regering te krijgen. Een aantal dossiers die in de zomer wel in principe beslist zijn, blijken nu in de uitvoering harde noten om te kraken. De regering hoopte op een ‘Sinterklaasakkoord‘, maar die timing lukte niet.

Alleen zou het toch voor deze week moeten zijn, anders wordt het wel zeer krap om alle wetten gestemd te krijgen voor het einde van het jaar. En dat is natuurlijk de belofte van het Zomerakkoord: dat er een nieuwe, lagere vennootschapsbelasting komt, en ook een nieuwe taks op aandelen.

Het knelpunt zit hem bij de kritiek die de Raad van State had op het akkoord. Sinds het Zomerakkoord is dat rechtsorgaan volop aan het werk gegaan om de delen van dat akkoord te bestuderen. En bij een heel pak maatregelen hadden ze opmerkingen, die daarna politiek gebruikt zijn.

Zo is er de taks op aandelen, voor wie voor meer dan 500.000 euro op een effectenrekening heeft staan. Daarover was de Raad van State zeer kritisch: want het geldt wel voor aandelen die beursgenoteerd zijn, en niet voor andere aandelen. En het geldt pas vanaf 500.000 euro, maar niet voor 499.000 euro. CD&V wordt bijzonder ongemakkelijk van die kritiek: wat als het Grondwettelijk Hof dan die taks helemaal afschiet? Voor de christendemocraten en hun kopman Kris Peeters (CD&V) is het nochtans simpel: er moet gewoon iets meer dan 250 miljoen uit een nieuwe taks op vermogens gehaald worden, hoe dan ook. Dat laatste is niet evident voor N-VA en Open Vld.

Grootste obstakel: onbelast bijklussen

Maar het is niet het enige dossier dat knelt. Er is nog meer spanning over het onbelast bijverdienen, het echte breekpunt in de onderhandelingen. Het gaat om 6.000 euro per jaar, of 500 per maand, die iedereen kan bijklussen door kleine jobs, die je via een digitaal platform registreert.

Daar maakt CD&V groot voorbehoud bij: volgens Peeters is heel de constructie onvoldoende uitgewerkt. Maar die 500 euro onbelast bijklussen is de grote trofee van Open Vld, het brengt Peeters op ramkoers met Alexander De Croo, de vicepremier van Open Vld. Peeters wil dat eerst nog onderzocht wordt of er geen oneerlijke concurrentie ontstaat tussen werknemers en zelfstandigen enerzijds en de bijklussers anderzijds.

Bij de liberalen willen ze niet weten van een uitstel. Hun grote trofee laten schieten, is geen optie. Er is een afspraak gemaakt in de zomer, en die moet nageleefd worden, zo is daar de lijn. Je kan niet blijven terugkomen op een gegeven woord, is te horen bij de liberalen.

Premier Michel heeft niet veel tijd meer, want de regering wil graag vanaf 1 januari beginnen met de hervormingen van het Zomerakkoord, zeker de nieuwe vennootschapsbelasting. Maar dat betekent dat de deal rond moet zijn, om de wetten te laten stemmen in de Kamer. De eerste minister zit dus nu nog eens samen met z’n vicepremiers. Voor de derde keer al deze week.

Gesponsorde artikelen