Kernreactor Doel 1 ligt nog minstens tot eind mei stil door herstellingswerken

Kernreactor Doel 1 ligt nog minstens tot eind mei stil door herstellingswerken

De kernreactor Doel 1 zal minstens tot 31 mei gesloten blijven. Dat heeft uitbater Electrabel Engie bekendgemaakt. Op 13 april werd de kernreactor stilgelegd om herstellingen te kunnen uitvoeren en daaruit is gebleken dat “een interventie nodig is aan de vermogensregeling.”

Omdat de Doel 1 een afwijking had op een afsluiter van een temperatuurmeter, werd de kernreactor op 13 april stilgelegd voor herstellingswerken. Voor de veiligheid is toen ook beslist om de vermogensregeling te testen.

Daardoor is blijkbaar “beslist tot een interventie op de vermogensregeling”. Dat heeft een woordvoerster van de kerncentrale laten weten. Doel 1 zal daardoor tenminste tot eind mei stilliggen, al kan die einddatum nog veranderen.

Daar komt nog eens bij dat de Duitse minister van Leefmilieu Barbara Hendricks wil dat Doel 3 en Tihange 2, beter bekend als de scheurtjesreactoren, opnieuw stil gelegd worden. Ze heeft dat gevraagd aan de Belgische regering, maar minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft zich daar nog niet over uitgesproken. Hendricks is van mening dat zolang de veiligheid van de twee kernreactoren in vraag te stellen valt, ze onmogelijk kunnen draaien.

Doel 3 en Tihange 2 werden vorige herfst opnieuw opgestart na groen licht van het Fanc.

Gesponsorde artikelen