Left Right
scrollTop top

Kernreactor Doel 1 wordt straks opnieuw opgestart, Nederland wil meer zeggenschap


Kernreactor Doel 1 wordt straks opnieuw opgestart, Nederland wil meer zeggenschap

De kerncentrale van Doel 1 wordt vanmiddag om 12 uur opnieuw opgestart. Dat heeft uitbater Electrabel via z’n transparantiewebsite Engie laten weten. De kernreactor was afgelopen weekend na een probleem met de alternator stilgevallen. Ondertussen stijgt de ongerustheid over de veiligheid van de centrales in Nederland en eisen Nederlandse partijen medezeggenschap in de heropstart. 

Zaterdagavond viel de kernreactor Doel 1 volledig stil omdat er een probleem was met de alternator. Dat is een soort grote dynamo waarin de elektriciteit wordt gemaakt en die geen deel uitmaakt van het nucleaire gedeelte van de centrale. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei dat het ging om “een klein incident” en meent dat het goed is dat de hele reactor was stilgevallen omdat “het bewijst dat de veiligheidssystemen werken”.

Toch deed het stilvallen van de reactor, die onlangs pas terug werd opgestart, serieus wenkbrauwen fronsen. De oppositie vindt dat de mankementen aan de stokoude kerncentrales zich te hard opstapelen en dat het tijd is om de centrales te sluiten. “De gebeurtenissen van de voorbije dagen moeten de ogen van de regering toch openen?”, reageerde Groen-fractieleider Kristof Calvo. En ook oppositiepartij sp.a pleitte ervoor om Doel 1 simpelweg toe te laten en de deuren van Doel 2 na de winter te sluiten.

En ook in Nederland stijgt de ongerustheid. Meerdere Nederlandse politieke partijen eisen meer zeggenschap over de kernreactoren in Doel. De centrale ligt namelijk vlakbij de grens met onze noorderburen. “De centrales zijn zó oud, als er iets mis gaat, zijn er niet alleen problemen aan de Belgische grens,” zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven aan de Nederlandse nieuwswebsite AD. “Als de belangen zo groot zijn, is het niet meer dan logisch dat Nederland ook mee beslist over de vraag of die centrales open of dicht moeten.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588