Kernreactor Tihange 3 is vannacht uitgevallen … “Ongeplande onbeschikbaarheid” is enige info die we krijgen

Kernreactor Tihange 3 is vannacht uitgevallen … “Ongeplande onbeschikbaarheid” is enige info die we krijgen

Een van de grotere nucleaire reactors, die van Tihange 3, ligt sinds vannacht stil. Dat betekent dat een capaciteit van zo’n 1.000 megawatt eruit ligt. Waarom, hoe en wat, dat is nog onduidelijk, want de eigenaar laat niet veel weten. 

Engie, de nieuwe naam voor GDF Suez, de Franse eigenaar van onze kerncentrales, heeft alleen gecommuniceerd via haar website. Daar melden ze dat de kernreactor Tihange 3 sinds 00u48 vannacht stil ligt. Dat het niet zomaar een routinezaak is, is wel duidelijk. Het gaat immers om een “ongeplande onbeschikbaarheid”. Maar wat dat dan precies mag betekenen, is onduidelijk, meer info geeft het bedrijf niet vrij.

Een van de grote reactoren

Tihange 3 heeft een capaciteit van iets meer dan 1.000 megawatt, het is een van de ‘nieuwere’ reactors, zoals er in Doel (Doel 3 en 4) en Tihange (Tihange 3 en 4) staan. Dat zijn de grootste reactoren van het land, die elk een stevig deel van onze elektriciteitsproductie voor hun rekening nemen. Als die te lang stil liggen, zoals Doel 4 na sabotage, raakt de bevoorrading in het gedrang.

Vorige week nog kwam het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) met een erg kritisch rapport over de veiligheid in de kerncentrale van Tihange, er waren op korte tijd verschillende incidenten geweest. Vier werknemers zijn toen geschorst en al het personeel is ondertussen verplicht een opleiding te volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren.

Begin juli was er al een ‘incident’ in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale. Toen werd de productie na 24 uur weer opgestart.

epa

Gesponsorde artikelen