Kersverse Unicef-baas moet na een week (tijdelijk) plaatsmaken door betrokkenheid in kinderhandelschandaal

Kersverse Unicef-baas moet na een week (tijdelijk) plaatsmaken door betrokkenheid in kinderhandelschandaal

Bernard Sintobin, de nieuwe vaas van Unicef België die vorige week met veel bravoura werd voorgesteld, moet een stap opzij zetten. ’t Is een gênante situatie: Sintobin is nauw betrokken bij een vzw voor buitenlandse adoptie in Guatemala. Die wordt nu onderzocht voor vermeende kinderhandel. 

Kinderrrechtenorganisatie Unicef zit met een probleem: nauwelijks een week nadat ze Bernard Sintobin aanstellen als nieuwe algemeen directeur, zit de man in nauwe schoentjes. Hij is namelijk bestuurder van een vzw Hacer Puente. Hacer Puente is één van de verenigingen die zich bezighoudt met buitenlandse adopties voor Waalse gezinnen, hij was er de enige Vlaamse bestuurder. Het probleem: de adopties uit Guatemala blijken helemaal niet koosjer verlopen te zijn. Als er fouten zijn gebeurd, valt er een hard verdict: kinderhandel.

Kinderhandel

Voor alle duidelijkheid: dat wil niet zeggen dat Sintobin rechtstreeks betrokken is bij kinderhandel, dat hij geld zou ontvangen hebben of dat hij zelfs maar op de hoogte was van eventuele problemen. Maar zelfs onrechtstreeks gelinkt zijn met een kinderhandelschandaal kan natuurlijk niet bij Unicef. Exit Sintobin dus, die verder een brede ervaring heeft in de ngo-sector. Voorheen was hij bestuurder bij Amnesty.

Wat is er precies aan de hand? De vzw Hacer Puente is, zoals dat in België gaat, één van de vzw’s die als bemiddelingsorganisatie optreedt bij buitenlandse adopties. Zij zorgen hier voor het papierwerk en bemiddelen dus met weeshuizen in het buitenland. Ze proberen die te controleren en onderhouden een band, zodat weeshuizen aan een Belgische thuis denken als er een adoptiekind vrijkomt.

Transparante adopties

Maar de transparantie bij buitenlandse adopties is, zeker in de jaren tachtig en negentig, wanneer Hacer Puente zich met Guatemalteekse adopties bezighoudt, ver te zoeken. Het bedrag dat je aan zo’n vereniging betaalt, gaat namelijk niet naar het adoptiekind, het gaat naar de vereniging hier en in het herkomstland, waar de administratieve molen draait. Het is intussen duidelijk dat in veel herkomstlanden dat geld ook diende om ervoor te zorgen dat er ook kinderen waren.

Daar is Hacer Puente niet alleen in :enkele tv-programma’s (Bargoens, bijvoorbeeld) en getuigenissen in weekbladen, maakten al duidelijk dat in sommige landen sprake was van kinderhandel. Vaak buiten weten van de Belgische organisatie om: dat is ook één van de redenen waarom er steeds minder adopties zijn. Zowel in Ethiopië, Oeganda als Guatemala waren er de laatste onderzoeken naar kinderhandel en werd het ‘kanaal’, de naam voor een gekend herkomstland, gesloten. Overigens: in Vlaanderen worden de adoptiediensten vanaf deze zomer geïntegreerd in één dienst.

Penningmeester

Sintobin is niet alleen mede-oprichter van Hacer Puente, hij was er ook penningmeester en heeft dus, van alle bestuurders, het beste zicht op de financiële stromen. Toch benadrukt het parket dat hij “betrokken, maar geen hoofdverdachte is.” Ook bij Unicef spreekt men van een tijdelijke stap opzij. De voorzitter van Unicef drukte al zijn vertrouwen uit.

pexels

Gesponsorde artikelen