Kevin Spacey en z’n seksueel wangedrag kosten Netflix 32 miljoen euro

Kevin Spacey en z’n seksueel wangedrag kosten Netflix 32 miljoen euro

De omzet van Netflix steeg de afgelopen drie maanden met een derde tot bijna 3,3 miljard dollar. De nettowinst verdrievoudigde tot 185,5 miljoen dollar. Maar Netflix heeft wel een verlies van 32 miljoen euro moeten afschrijven op “niet uitgebrachte inhoud”. Het bedrijf noemt geen titels, maar het zou wel degelijk gaan om kosten veroorzaakt door het ontslag van Kevin Spacey wegens beschuldiging van seksueel wangedrag.

Daardoor moest Spacey uit de hitserie House of Cards worden geschrapt en werd een film waarin hij speelde geannuleerd. De 58-jarige acteur was de hoofdrolspeler in de laatste vijf seizoenen van de immens populaire Netflix-productie House of Cards. Eind vorig jaar kwam Spacey in opspraak, toen hij ervan beschuldigd werd seksuele handelingen met een minderjarige jongen te hebben uitgevoerd. Andere beschuldigingen volgden elkaar snel op. Netflix maakte toen bekend dat het volgende seizoen van House of Cards tevens het laatste zou zijn.

Spacey zou al jaren voor een slecht werkklimaat op de set van House of Cards hebben gezorgd. Hoewel de producenten al bezig waren een einde aan de serie te breien, veroorzaakten de affaires rondom Spacey complicaties. De productie voor het laatste seizoen moest worden stilgezet en het verhaal herschreven.

Records

Ook de geplande biografische film over de Amerikaanse auteur Gore Vidal, waarin een hoofdrol voor Spacey was weggelegd, is door de aantijgingen stilgelegd.

Netflix heeft ook schade opgelopen door het niet uitbrengen van een nieuwe comedyspecial van Louis C.K. Ook de Amerikaanse komiek raakte recentelijk in opspraak. Zo masturbeerde hij in het bijzijn van vrouwelijke collega’s.

Maar los van die zaken, was het vooral een goed nieuws-show voor Netflix. In het vierde kwartaal van 2017 kreeg het bedrijf er 8,3 miljoen nieuwe klanten bij, meer dan de 6,3 miljoen die waren voorspeld. Het vorige record stond op 7,05 miljoen tijdens het laatste kwartaal van 2016.

Netflix heeft nu wereldwijd 117,6 miljoen abonnees. De omzet steeg de afgelopen drie maanden met een derde naar bijna 3,3 miljard dollar. De nettowinst verdrievoudigde tot 185,5 miljoen dollar.

Stranger Things

In heel 2017 boekte het bedrijf een totale omzet van bijna 11,7 miljard dollar, vergeleken met ruim 8,8 miljard het jaar ervoor. De jaarwinst bedraagt ruim 558,9 miljoen dollar, tegenover bijna 186,7 miljoen in 2016.

De toename van het aantal abonnees is voor een deel te verklaren door het succes van de sciencefiction-horrorserie Stranger Things. De serie, die inmiddels bezig is aan het tweede seizoen, gaat over een stadje waar mysterieuze zaken aan het licht komen na de verdwijning van een jongetje. Ook het tweede seizoen van The Crown en het vierde seizoen van Black Mirror worden genoemd als katalysators. (Bekijk hier onze top 19 van alle afleveringen van Black Mirror.)

Dit jaar wil Netflix ongeveer 8 miljard dollar uitgeven aan nieuwe series en films. Daar zijn ook steeds meer niet-Engelstalige producties bij. Zo werd in november al de komst van de eerste Vlaams-Nederlandse productie aangekondigd: Undercover.

Gesponsorde artikelen