Kevin Spacey over de hele lijn vrijgesproken voor aanklachten van seksueel misbruik in Londen

Acteur Kevin Spacey is na een proces van vier weken in Londen vrijgesproken van alle aanklachten tegen hem. Het ging in totaal om zeven aanklachten van aanranding en twee van ernstige zedendelicten door vier verschillende mannen. Spacey, die vandaag 64 jaar is geworden, reageerde na afloop dankbaar op de uitspraak.

De eerste beschuldigingen tegen Kevin Spacey dateren uit 2017. De Amerikaanse acteur, die in het verleden al twee Academy Awards won, was toen op een hoogtepunt in zijn carrière met het immense succes van House of Cards. Hij reageerde op die beschuldiging door alles te ontkennen, en outte zich op dat moment meteen ook als homo. Dat laatste kreeg heel veel kritiek. Spacey werd meteen uit die Netflixserie geschreven en zou een tijdlang – op enkele rare video’s na – van beeld verdwijnen.

Er volgden al snel meerdere andere verhalen en verschillende aanklachten. De meeste van die zaken zouden uiteindelijk geseponeerd worden, meestal nadat de aanklagers hun klacht introkken. In een eerder proces eind 2022, na een aanklacht van Anthony Rapp, is Spacey vrijgesproken.

Londen

Het proces in Londen was dus het laatste waar Kevin Spacey zich voorlopig nog moest voor verantwoorden. Het ging daarbij om negen aanklachten voor zaken die gebeurd zijn tussen 2001 en 2013. Kevin Spacey was toen artistiek directeur van het Londense theater The Old Vic.

Op het proces in het Southwark Crown Court in Londen zijn de voorbije vier weken alle aanklagers gehoord, net als heel wat andere getuigen, waaronder bijvoorbeeld Sir Elton John. Daarna was het tijd aan de volksjury. Zij zaten de voorbije drie dagen in totaal 12 uur en 26 minuten samen en verklaarden Spacey op alle negen aanklachten “niet schuldig”.

“Veel verwerken”

“Ik moet veel verwerken na wat er vandaag is gebeurd”, reageerde Kevin Spacey na afloop. “Maar ik zou willen zeggen dat ik de jury enorm dankbaar ben dat ze de tijd hebben genomen om alle bewijzen en alle feiten zorgvuldig te onderzoeken voordat ze tot hun beslissing kwamen.”

Meer
Lees meer...