Khabib excuseert zich voor acties tijdens UFC 229 maar wijst ook naar McGregor: “Ik heb respect getoond, hij niet”

Khabib excuseert zich voor acties tijdens UFC 229 maar wijst ook naar McGregor: “Ik heb respect getoond, hij niet”

Khabib Nurmagomedov heeft gereageerd op zijn acties na z’n gewonnen kamp tegen Conor McGregor. Hij excuseert zich wel, maar wijst toch vooral ook naar z’n opponent. “Hij kwam naar Brooklyn, hij viel de bus aan en doodde bijna twee mensen. Dus waarom praten jullie nog altijd over hoe ik uit de octagon sprong? Ik heb respect getoond.” UFC-baas Dana White durfde zich achteraf nog niet uitspreken over de toekomst van de Rus.

Het was een hallucinante situatie in de T-Mobile Arena in Las Vegas, net da de main-event van UFC 229. Khabib Nurmagomedov had met overmacht z’n UFC-titel bij de lichtgewichten verdedigd in wat op voorhand werd aangekondigd als ‘het grootste gevecht in de geschiedenis van de UFC’: Khabib Nurmagomedov vs. Conor McGregor. Maar ondanks het zeer entertainende gevecht, zal er toch vooral nagepraat worden over wat er zich na de kamp afspeelde (lees hier hoe het gevecht verliep en wat er daarna nog allemaal gebeurde).

Khabib Nurmagomedov sprong over de wand van de kooi en viel Dillon Danis, een teamgenoot van Conor McGregor die Khabib zou hebben blijven uitdagen, aan. Meteen deden tientallen veiligheidsmensen hun job, maar tijdens dat tumult sprongen er dan weer twee teamgenoten van Khabib in de octagon. Zij konden enkele rake klappen uitdelen aan McGregor voor ook hier de security tussenbeide kwam.

Is Khabib z’n titel kwijt?

UFC-baas Dana White was teleurgesteld in z’n kampioen. “Ik geef op dit moment niets om hoeveel mensen er betaald hebben om te kijken. Dat zweer ik op het leven van m’n dochter. Ik ben nu vooral enorm kwaad”, reageerde White achteraf op de persconferentie. De UFC-baas wist ook te vertellen dat er drie mensen uit de entourage van Khabib Nurmagomedov zijn opgepakt door de politie, maar omdat Conor McGregor geen klacht wou neerleggen, zijn die ook meteen weer vrijgelaten.

Over de toekomst van Khabib en z’n UFC-titel kon White nog niet veel kwijt. Zal Khabib zijn titel moeten afgeven? “We zullen zien”, reageerde hij teleurgesteld. “De NSAC (Nevada State Atheltic Commission, red.) zal hoe dan ook een boete of een schorsing opleggen. Ik weet het niet. Als hij geschorst wordt, hangt het er van af hoe lang die zal zijn. Maar als het een lange schorsing wordt, zal hij waarschijnlijk gestript worden van z’n titel.”

“Deze mannen geven niets om een schorsing”, voegde hij eraan toe. “Dit is echt street shit, het is iets totaal anders dan wat we gewend zijn. Khabib wou meteen met hem vechten na het busincident.” White ziet zichzelf alvast geen moderator worden tussen de twee kampen. “Dit zijn twee groepen mensen die elkaar gewoon niet kunnen luchten. En ik denk niet dat dat ooit gaat veranderen. Ze zullen elkaar hier niet staan knuffelen en vriendjes worden.”

“Onbetwist en ongeslagen!”

Het was afwachten of ook Khabib zijn kant van het verhaal zou komen vertellen op de persconferentie. Maar een aantal minuten nadat White z’n zeg had gedaan, kwam de Rus toch opdagen. “Ik wil me excuseren tegenover de Nevada State Athletic Commisson”, zei Khabib, die intussen weer zijn rustige zelve was

Maar na die excuses, ging Khabib meteen in de aanval: “Dit was niet mijn mooiste kant. Maar hij heeft over mijn religie gepraat, mijn land, mijn vader. Hij kwam naar Brooklyn, hij viel de bus aan en vermoordde zo bijna twee mensen. Dus waarom hebben mensen het nog altijd over hoe ik over de kooi sprong? Ik heb respect getoond.” Khabib, die deze overwinning had voorspeld, legde daarna nog eens de vinger op de wonde. “Ik had het jullie gezegd: hij en zijn hele team, het zijn ‘tap machines‘. En hij heeft vandaag getapped. Onbetwist en ongeslagen!”

“Dit is een respectvolle sport, geen sport waarbij je moet trashtalken. Ik wil dat veranderen. Je kan niet praten over religie en over naties. Dat is voor mij heel belangrijk”, legde Khabib uit, waarna hij zich nog eens excuseerde: “Nevada: sorry. Vegas: sorry.”

Conor McGregor reageerde ondertussen al (heel kort) op Twitter

“Ik kijk al uit naar de rematch”, schrijft de Ier, die niet terugkomt op het tumult na de kamp.

Ook op Instagram postte McGregor ondertussen een duidelijk boodschap: “I’ll be back.

Gevolgen

Op de echte gevolgen van de hel die losbarstte na het gevecht, zal het waarschijnlijk nog wel even wachten zijn. Eerst moet de NSAC zich over de zaak uitspreken en daarna zal de UFC zelf de zaak behandelen. Over UFC 229 is het laatste dus nog lang niet gezegd …

Bekijk hier nog eens hoe Khabib uit de kooi sprong

Op Twitter merkte men ook op dat ook McGregor een slag uitdeelde aan iemand van Team Khabib:

Gesponsorde artikelen