Left Right
scrollTop top

Khabib vs. Mayweather alweer een stapje dichterbij: Khabib heeft een heel plan klaar


Khabib vs. Mayweather alweer een stapje dichterbij: Khabib heeft een heel plan klaar

Een nieuw supergevecht, tussen UFC-ster Khabib Nurmagomedov en bokslegende Floyd Mayweather, lijkt alweer een stapje dichterbij. De UFC-kampioen kreeg een aanbod van de Russische boksfederatie en achter de schermen lijkt alles zelfs al in kannen en kruiken. De Rus zelf heeft ook al een heel plan klaar voor z’n verdere toekomst in de UFC (of het gebrek daaraan),  waarin dat supergevecht perfect lijkt te passen.

Komt er een nieuw supergevecht? Officieel is het nog niet, maar we lijken er toch goed naar op weg. Het gevecht tussen de ongeslagen UFC-kampioen Khabib Nurmagomedov en de (ondertussen opnieuw gepensioneerde) ongeslagen bokslegende Floyd ‘Money’ Mayweather begon met wat geruchten en over en weer geschreeuw. Maar in tussentijd losten beide kampen zo nu en dan iets dat de hype voor het gevecht weer deed aanwakkeren en het net ook iets concreter maakte. Als klap op de vuurpijl was er recent de aankondiging van Nurmagomedov dat er een aanbod is gekomen van de Russische boksfederatie en de uitspraken van z’n manager gooiden alleen nog maar meer olie op dat vuur.

“100.000 toeschouwers in de Luzhniki-arena”

Na z’n overwinning op McGregor tijdens UFC 229 daagde Khabib Mayweather voor een eerste keer uit. “Let’s go Floyd, laten we vechten!”, zei de Rus in een Instagramfilmpje van Leonard Ellerbe, de promotor van Floyd Mayweather. “50-0 tegen 27-0, twee mannen die nooit verliezen. Let’s go! Waarom niet? In de jungle is er maar één koning. Maar één koning … en dat ben ik natuurlijk. Want hij kon McGregor niet tegen het canvas krijgen, maar dat deed ik met gemak!”

Dat kon een alfamannetje als Mayweather natuurlijk niet zomaar laten passeren en dus volgden er wat uitdagingen over en weer. Maar toen UFC-baas Dana White alles ontkende, ging de storm toch even liggen. Tot Khabib eind oktober van vorig jaar de storm weer zelf aanwakkerde. Hij deelde een foto samen met de secretaris-generaal van de Russische boksfederatie op z’n Instagramaccount met een heel opvallend onderschrift.

“We hebben het Mayweather-gevecht besproken. We willen dat de kamp plaatsvindt in Moskou, in de legendarische Luzhniki-arena”, schreef de Rus. “We zijn ervan overtuigd dat we 100.000 toeschouwers kunnen verzamelen en een wereldrecord zullen vestigen in aantal pay per view-buys!” Uitvluchten heeft Mayweather volgens Khabib niet. “Een visum heb je niet nodig”, schrijft hij. “Voor mijn fans is het nog maar de vraag: geloof je in mij? Of denk je ook dat hij me knock-out zal slaan?”

Bekijk hieronder de Instagramfoto van Khabib met de baas van de Russische boksfederatie:

“Floyd smeekt om een gevecht met Khabib”

Langs de kant van de Rus leek dus alles al in werking gesteld voor het opzetten van een nieuw supergevecht. Maar vanuit het Mayweather-kamp bleef het opvallend stil. Ook wanneer begin januari de manager van Khabib, Ali Abdelaziz, aan TMZ bekend maakte dat er achter de schermen veel werd gepraat. “We sturen al een maand naar elkaar. Als Floyd dat ontkent, liegt hij en zal ik alle berichten online zetten”, stelde hij. “Hij smeekt zelfs letterlijk om te vechten tegen Khabib.” Voor hen was het duidelijk: “Als Mayweather wil, is de bokskamp zo geregeld. Maar dan moet hij wel met een beter voorstel komen en hij weet wel waarover ik het heb.”

Maar opnieuw negeerde het kamp van de Amerikaan de uitspraken en lijkt er van een overeenkomst dus nog steeds geen sprake. En dus dachten Khabib en co dat het nu wel tijd was om nog eens wat olie op het vuur te gooien. Met een nieuwe foto met de secretaris-generaal van de Russische boksfederatie kondigde hij op Instagram aan dat die hem een aanbod had gedaan. “De Russische boksfederatie is naar mij gekomen met een voorstel. Deze zomer, Luzhniki”, schreef de Rus onder de foto. “Wat denken jullie, vrienden, moet ik deze uitdaging aannemen?”

Bekijk hieronder de nieuwe foto met de Russische boksbaas:

Maar daar hield het niet op, want de Russische sportnieuwssite RT Sport belde Umar Kremlev van de Russische boksfederatie op en die gaf heel wat prijs. “We hebben met hem gepraat over zijn overstap naar het boksen. Hij zal heel binnenkort beginnen met bokstrainingen”, stelde Kremlev. “Daarnaast hebben we ook gepraat over het organiseren van een boksmatch in Rusland. Al kunnen we nog geen naam prijsgeven van z’n opponent, daarvoor lopen de onderhandelingen nog steeds. Maar we willen een kamp in het Luzhniki Stadion in Moskou organiseren, net voor de wereldkampioenschappen boksen die dit jaar ook in Rusland zullen doorgaan.”

“Hij kan hier tien keer meer verdienen”

Is het supergevecht al in kannen en kruiken? Toch niet, zo blijkt. “Het hoeft niet Mayweather te zijn, het zou ook Manny Pacquiao kunnen zijn of een andere grote naam uit het boksen”, legde Kremlev uit. “Met zo’n gevecht verwachten we meer dan 100.000 mensen naar het stadion te kunnen trekken. We zullen ook fanzones moeten maken voor mensen die niet in de arena binnengeraken. Dus veel boksers zullen hiervoor te vinden zijn.”

En Kremlev zelf had ook al een visie op de persoonlijke toekomst van Khabib. “We gaan dit event organiseren zonder de UFC. Khabib zal zelf zijn relatie met de UFC moeten bekijken. Misschien dat hij z’n contract gewoon beëindigd. Dat zou ik toch doen”, was hij duidelijk. “Na al die oneerlijke beslissingen, waar één kant zwaarder wordt gesanctioneerd en de andere wegkomt zonder enige straf.” Maar Kremlev ziet nog een duidelijke reden waarom Khabib vaarwel moet zeggen tegen UFC en naar het boksen moet overstappen. “Ik weet dat Khabib met dit event meer dan tien keer zoveel geld kan verdienen en tien keer zo beroemd kan worden als in de UFC. Reken daar ook nog bij dat boksen een veel betere cultuur en tradities heeft.”

Interimtitel

Kremlev weet dus duidelijk wat hij in Khabib z’n plaats zou doen. Maar de UFC-kampioen zelf heeft ook al een plan klaar, en daar past het supergevecht perfect in. Nurmagomedov heeft al aangekondigd dat hij uit solidariteit met z’n teamgenoten niet meer zal vechten tot die twee hun schorsing (beiden kregen een schorsing van een jaar) gedaan is. Hij zal ook hun boetes met de glimlach betalen. Dat zou wel willen zeggen dat Khabib tot het einde van 2019 niet meer in de octagon zal stappen. Maar Khabib weet hoe de UFC dat kan oplossen.

Aan het Russische Sportbox deed hij al z’n plannen uit de doeken voor de lichtgewichtdivisie, die zonder hem het ook zonder kampioen zal moeten doen. “Ik denk dat ze een interimtitel zullen creëren”, stelde hij. “De kamp daarvoor zou tussen Poirier en Ferguson kunnen gaan. Wie er dan wint, zal interimkampioen worden en aan het einde van het jaar zullen we vechten voor de echte titel.”

Puzzelstukjes vallen perfect in elkaar

En dat plan is niet eens zo gek. Zowel Poirier als Ferguson verdienen al een tijdje een kans om voor de titel te vechten, maar door uitstapjes van McGregor en de hele saga tussen Khabib en Ferguson (Khabib en Ferguson werden al vier keer aangekondigd om te vechten, maar telkens gooide er iets roet in het eten) is het nooit zo ver gekomen. Een interimtitelgevecht zou de divisie weer tot leven kunnen wekken en met Poirier vs. Ferguson meteen ook een enorm grote match-up kunnen opzetten. Plus, met het vooruitzicht van een terugkeer van Khabib en de titel vs. intertimtitel-match staat er meteen al een ander supergevecht klaar.

Er is echter één grote afwezige in dit hele verhaal. En dat is Conor McGregor. Ondanks dat die z’n laatste overwinning in een octagon al dateert van november 2016 (toen hij Eddie Alvarez versloeg en de eerste champ-champ werd in UFC), blijft hij een van de grootste sterren in de hele UFC en zal hij altijd aan een eventueel titelgevecht worden gelinkt. Een titelgevecht zonder zijn naam op de affiches zal daarom ook niet goed vallen bij de Ier, al lijkt die met Donald Cerrone wel al een tegenstander klaar te hebben (lees hier waarom dat eigenlijk een perfecte match-up is, voor beide vechters). De winnaar van dat gevecht kan dan meteen de nieuwe interimkampioen uitdagen. Of hoe alle puzzelstukjes plots perfect in elkaar lijken vallen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…