Left Right
scrollTop top

Khattabi (Ecolo) dreigt een paar openstaande rekeningen gepresenteerd te krijgen (maar hoe levend is paars-groen?)


Zakia Khattabi Ecolo
© Isopix

llianties bouwen, meerderheden vinden en zeker coalities maken, is in de eerste plaats een zaak tussen mensen. Dat kan dus best ook wel eens slecht uitdraaien.

Wat gebeurt er precies? Vandaag moet de Senaat stemmen over een nieuwe rechter bij het Grondwettelijk Hof. Dat is een van de hoogste rechtscolleges van het land, en naast beroepsrechters zijn daarin ook plekken voorzien voor oud-politici. Samen spreken ze zich uit voor fundamentele zaken, zoals het toetsen van wetten en decreten aan de Grondwet. De politiek benoemde plekken, die via de Senaat lopen, zijn verdeeld volgens het politiek gewicht van fracties in de Kamer. En Ecolo, dat tot nu toe voormalig senator Jean-Paul Snappe had, mag iemand nieuw sturen. De Franstalige groenen kozen daarvoor hun oud-voorzitster Zakia Khattabi. Maar die dreigt het niet te gaan halen.

8AM Wetstraat Insider

De details: Khattabi heeft in de Senaat immers twee derde van de stemmen achter zich nodig. En het lijkt erop dat ze die niet zal halen straks. Dit zijn de krachtverhoudingen en hoe ze vermoedelijk gaan stemmen. Vermoedelijk, want de stemming is geheim, iedereen kan dus in feite doen waar zij/hij zin heeft:

 • Stemmen in principe zeker voor:
  • Groen-Ecolo met 9 zetels
  • PS met 7 zetels
  • PVDA/PTB met 5 zetels
  • Sp.a met 4 zetels
  • CdH met 2 zetels
  • CD&V met 5 zetels
 • Stemmen in principe tegen:
  • De N-A heeft 9 senatoren. Fractieleider Karl Vanlouwe voert campagne tegen Khattabi. Zij nam in het verleden erg progressieve standpunten over migratie in, en verhinderde op een bepaald ogenblik ook de uitwijzing van een Tunesiër op een lijnvlucht vanuit Zaventem. Maar ook: Khattabi wilde in haar rol als Ecolo-voorzitter niets, maar dan ook niets, weten van de N-VA, met wie ze steeds het conflict opzocht.
  • Vlaams Belang met 7 senatoren. Het Belang moet niets weten van Khattabi en veroordeelt ook het systeem van politiek benoemde rechters bij het Grondwettelijk Hof.
 • Onthouden zich mogelijks
  • De MR heeft 7 senatoren en heeft een bijzonder conflictueuze relatie gehad met Khattabi, die in Brussel een pak coalities sloot tegen de liberalen en hen wel erg hooghartig uit de Brusselse regering hield. Dat zette kwaad bloed, waardoor de Franstalige liberalen nu geen enkele moeite willen doen om haar te helpen. Ze stellen off the record haar capaciteiten in vraag: Khattabi is geen juriste.
  • Open VLD wil niet kwijt hoe ze gaan stemmen. Ook Gwendolyn Rutten, de voorzitter, kwam afgelopen zomer in conflict met Khattabi. Die weigerde zelfs nog maar met Rutten te praten, om mogelijks de MR in de Brusselse regering te laten. Die botte afwijzing lag toen bijzonder zwaar op de lever.

Conclusie over de stemming: Het wordt dus bijzonder nipt, quasi onmogelijk eigenlijk voor Khattabi om het te halen. Want ze moet 40 stemmen halen op 60. 16 daarvan stemmen tegen: N-VA en Vlaams Belang. Als de MR zich helemaal onthoudt, met 7 zetels, en effectief ook komt opdagen om te stemmen, is het al over and out.

De grote vraag? Quid Open VLD? Onder meer bij de N-VA kijken ze reikhalzend uit naar de stemming: ze willen weten of de Vlaamse liberalen in de paars-groene geest blijven, en Khattabi toch de nodige steun verlenen, ondanks de bittere herinnering aan de Brusselse regeringsvorming. Dat is toch de verwachting van verschillende insiders: dat Open VLD niets zal doen om nu de groenen te bruuskeren. Zelf willen ze alvast niets kwijt over hoe ze gaan stemmen, wat voorzichtiger is dan de MR. Maar beide fracties kunnen ‘onthouden‘ op verschillende manieren. Als ze effectief komen stemmen, zich onthouden, maar aanwezig zijn, dan tellen ze mee en duwen het totale aantal omhoog. Dan kan Khattabi het niet halen. Maar onthouden ze zich door niet op te dagen, dan tellen hun stemmen niet mee, en heeft Khattabi maar een tweederdemeerderheid op 55 zetels (als Open VLD niet komt) of zelfs op 48 zetels (als ook MR niet komt opdagen) nodig. Dan raakt ze er wel.

Waarom dit van tel is: Leeft paars-groen nog of niet? Dat kunnen we straks zien. Het niet-verkiezen van Khattabi zou wel een precedent zijn: de eerste keer dat een toekomstige rechter het niet haalt om benoemd te worden bij het Grondwettelijk Hof. Een vernedering voor Khattabi, die overigens niets verandert aan de verhoudingen: Ecolo moet dat zitje krijgen.

8AM Wetstraat Insider

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…