Kid Noize op Tomorrowland: “Charleroi is het nieuwe Berlijn”

Kid Noize is één van de grootste namen van Franstalig België. De EDM-artiest met het iconisch apengezicht combineert zijn muziek met stripverhalen en heeft de ambitie om het ver te schoppen in Vlaanderen. Wij spraken hem vlak na zijn set op Tomorrowland.

Waar kom je vandaan?

Kid Noize: “Ik woon in Charleroi. Dat is eigenlijk een nieuwe stad op dit moment, een donkere stad. Er zijn veel clubs, allemaal zeer duister. Zo is er een club in een oud fabrieksgebouw bijvoorbeeld, erg diep en underground.”

Ben je in die scene begonnen als dj?

“In Charleroi, ja. Maar vijf jaar geleden was het daar nog anders. Iedereen uit Charleroi ging in die tijd naar Brussel om te feesten. Ik deed het omgekeerde, ik ben eigenlijk van Brussel en ben in Charleroi gaan wonen, het nieuwe Berlijn. Het is geweldig. Ik word nu op de Franstalige radio gedraaid. De volgende uitdaging is Vlaanderen.”

Eerste keer op zomereditie

Dit was je eerste keer op de zomereditie van Tomorrowland?

“Officieel wel. Twee jaar geleden stond ik op het openingsfeest en pas nog op Tomorrowland Winter. Het is dus de eerste keer met mijn naam op de affiche.”

Was je nerveus?

“Niet nerveus voor het optreden, maar wel om het te halen, want ik was te laat bij de auto. Ik had geen zenuwen, want ik opende de stage en was er klaar voor.”

Je stond op de Shaquille O’Neal Stage, de voormalige basketballer die nu bekend staat als DJ Diesel. Was hij een grote invloed op jou?

“Niet op muzikaal vlak, maar ik ben van 1981 en Shaquille O’Neal is voor mij zoals Michael Jordan. Voor mijn generatie was hij dé grote NBA-ster. Toen ik te horen kreeg dat ik op zijn podium zou draaien, was ik tevreden. Ik vond het ook fijn op dat podium. De mainstage was nog niet open en er stond dus veel volk, zeer cool.”

epa: Shaquille O’Neal

Gewaarwordingen in je lichaam

Sta je liever op festivals of in clubs?

“Dat is moeilijk om te zeggen. Ik speel bijvoorbeeld graag in de AB, dat is fantastisch. Het is zo verschillend. Ik heb ook live muzikanten op het podium. Ik ben zelf gitarist en mijn beste vriend is drummer. Voor mijn is dj’en wel dj’en. Ik probeer geen fake live te doen. Een dj-set heeft meer te maken met gewaarwordingen in je lichaam dan bij een show met enkel live muzikanten.” 

Inspiratie bij Gorillaz  

Je hebt al twee platen uit, de laatste was van begin dit jaar. Zit er een concept of idee achter die albums?

“De muziek die je op mijn albums hoort, is helemaal anders dan wat ik speel als ik live mix. Ik ben een grote fan van Gorillaz, zo zie ik mijn albums ook. Ik verwerk ook stripverhalen in mijn albums. De initiële idee van Kid Noize was om een personage te creëren dat in 10.000 verhalen de hoofdrol zou kunnen spelen. Nu heb ik mijn platen, mijn stripverhalen, mijn cartoons in videoclips.”

“Maar de nieuwe uitdaging is nu om op een album muziek te maken die ook past in een dj-set. Ik ben het beu om remixen van mijn eigen tracks te draaien, ik wil gewoon mijn eigen songs draaien, geen remix. De volgende single zal zeker meer clubby zijn.”

Oermensgedrag

Je hebt pas een nieuwe single Bring You Home gelost. De clip is geschift.

“Het was echt een uitdaging om dat te maken, om het personage tot leven te brengen. De idee van Kid Noize is een kerel met een apengezicht. Met dat apengezicht probeer ik een aantal vragen te stellen. Waar komen we vandaan? Waar gaan we heen? Waar zijn we?” 

“Kijk naar het dansen van oermensen rond het vuur. Dat is wat ik zie als ik aan het draaien ben en mensen staan voor mij te dansen. Dat is mijn levensvisie. Dat is oermensgedrag, dezelfde reden waarom mensen soms naakt zijn. Dat is primal, daar hou ik van in een dj-set.”

Vakantie in Italië

Wat zijn je toekomstplannen?

“Een beetje slapen.”

Is het leven echt zo zwaar als dj?

“Ja, want ik heb een gezin. Ik ben eigenlijk met hen op vakantie in Italië, gisteren was ik daar nog. Morgen keer ik terug naar hen. Als ik in Italië ben, check ik de lokale muziekscene. Maar het is een geweldig leven, ik hou gewoon van muziek.”

Gesponsorde artikelen