Left Right
scrollTop top

“Kieken, ik kan u niet rieken of zien!”: maskers vallen af wanneer Pegida-betogers gekleurde VRT-journaliste zien


“Kieken, ik kan u niet rieken of zien!”: maskers vallen af wanneer Pegida-betogers gekleurde VRT-journaliste zien
vrt

Pegida, de anti-islam beweging die vanuit Duitsland tot bij ons kwam, heeft een heel ranzig kantje. Danira Boukhriss, een jonge VRT-reporter die de Pegida-betoging in Gent volgde voor een reportage, kreeg de volle laag van een betoger. “Makak” en “zwartzak” kreeg ze te horen. En daarop, als ze de man in kwestie aanspreekt: “Ik ben geen racist, kieken. Ik kan u gewoon niet rieken of zien.”

Voor wie er nog aan twijfelt: Pegida is geen grote volksbeweging. Met 200 waren ze gisteren in Gent, voornamelijk gerekruteerd uit het Vlaams Belang, dat ook de voorzitter van Pegida levert: de weinig charismatische Roel Van Nespen.

Maar Van Nespen en consoorten willen wel Pegida uit extreem-rechts vaarwater houden, zeggen ze zelf. De moederbeweging in Duitsland, die op haar hoogtepunt wél veel volk op de been kon brengen, probeerde krampachtig om dat ook te doen. Maar ook daar implodeert het Pegida-verhaal: na schandaaltjes aan de top was Geert Wilders er gisteren te gast. Hij moest 30.000 mensen op straat krijgen, het werden er amper 10.000.

In Gent leidde de aanwezigheid van een gekleurde reporter gisteren tot een bijzonder pijnlijk incident. De VRT had Danira Boukhriss gestuurd, een jong talent dat tijdens de verkiezingen vorig jaar nog een tv-formatje had samen met Riadh Bahri. Maar het feit dat Boukhriss er wat anders uitziet was aanleiding voor iemand om te beginnen schelden. “Makak” en “zwartzak” volgen. Plus de prozaïsche uitleg: “Ik ben geen racist, kieken. Ik kan u gewoon niet rieken of zien.’

Nochtans had Pediga elke vorm van racisme streng verboden aan haar deelnemers. Slecht voor het imago. Toen Boukhriss daarop Pegida-woordvoerder en Vlaams Belanger Roel Van Nespen voor de camera om uitleg vroeg, legde die z’n gezicht strak in de plooi: “Dat vind ik heel erg. Ik vind het spijtig dat ik het niet gezien heb of onze veiligheidsdienst het niet gezien heeft. Anders hadden we zeker opgetreden.” “Pegida is geen racistische organisatie. Racisme is een strafbaar feit. Dus wij kunnen daar inderdaad niet mee lachen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update