Kiesmannen bevestigen Trump als nieuwe president

Kiesmannen bevestigen Trump als nieuwe president

Donald Trump heeft de stem van zeker 270 kiesmannen van het Amerikaanse kiescollege gekregen. Daarmee wordt hij nu dus ook officieel de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt.

De stemming onder de kiesmannen is in principe een formaliteit; na de verkiezingen op 8 november was al duidelijk dat Trump meer kiesmannen achter zich had staan dan Hillary Clinton.

Zeker 270 kiesmannen, het aantal dat nodig was om te winnen, van de 538 kiesmannen schaarden zich achter Trump.

De uitslag van de stemming door de kiesmannen wordt zes januari officieel aangekondigd in het Amerikaanse Congres.

Clinton

Opvallend is dat Clinton meer dissidente kiesmannen had dan Trump. Vier van de twaalf leden van het kiescollege in de staat Washington stemden tegen het stemadvies in niet op Clinton, maar op andere kandidaten.

In reactie op zijn overwinning zegt de Republikein dat hij “hard gaat werken om het land te verenigen en president voor alle Amerikanen te zijn”.

Tegenstanders van Trump deden er alles aan om leden van het kiescollege te bewegen hun stem niet aan de Republikeinse kandidaat te geven. Twee kiesmannen uit Texas stemden tegen Trump, maar dit kon hem niet van de meerderheid afhouden.

Hoe het werkt

De vijftig staten in de VS hebben evenveel kiesmannen als zij vertegenwoordigers in het Congres hebben. Dat is het aantal leden in het Huis van Afgevaardigden – afhankelijk van de bevolkingsgrootte van een staat – plus de twee Senaatszetels die elke staat heeft.

Bovendien heeft ook het District of Columbia, waarin de hoofdstad Washington ligt, sinds 1964 drie kiesmannen, waarmee het aantal leden van het kiescollege op 538 komt.

Gezamenlijk vormen zij het Kiescollege dat verantwoordelijk is voor wie de volgende president en vicepresident van de Verenigde Staten worden.

Dit ingewikkelde kiessysteem is bedacht in 1787, toen de grondwet werd opgesteld. De founding fathers besloten de president getrapt te laten kiezen, onder meer omdat zij bang waren dat het volk te veel invloed zou krijgen. De wijze waarop de president nu wordt gekozen wijkt daar nauwelijks van af.

Gesponsorde artikelen