Kiest N-VA met Anneleen Van Bossuyt in Oost-Vlaanderen en Axel Ronse in West-Vlaanderen voor de verjonging? 

Kiest N-VA met Anneleen Van Bossuyt in Oost-Vlaanderen en Axel Ronse in West-Vlaanderen voor de verjonging? 

De N-VA heeft nu al een kandidaat premier en een kandidaat minister-president. Maar zowel in Oost- als West-Vlaanderen moeten nog lijsttrekkers gevonden worden. Bart De Wever en co hebben een paar lastige knopen door te hakken. De partij lijkt te denken aan twee nieuwe boegbeelden: Anneleen Van Bossuyt in Oost-Vlaanderen, en Axel Ronse in West-Vlaanderen.

N-VA zoekt lijsttrekkers. Nog twee, om precies te zijn. Er is een stevige vacature voor de post in Oost-Vlaanderen voor de Kamer, waar de kandidaat het normaal gezien moet opnemen tegen onder Alexander De Croo (Open Vld), Pieter De Crem (CD&V), Joris Vandenbroucke (sp.a) en Stefaan Van Hecke (Groen).

En er is in West-Vlaanderen een nog moeilijkere opdracht, want daar moet de N-VA het gat opvullen dat Geert Bourgeois (N-VA) laat, die de Europese lijst gaat trekken. De tegenstand is hier niet van de poes: in de eerste plaats is er Hilde Crevits (CD&V), maar ook Bart Tommelein (Open Vld). Voor sp.a wacht hier de eerder onbekende Annick Lambrecht.

Oost-Vlaanderen

Voor Oost-Vlaanderen circuleren nog twee namen, ook al waren er wel meerdere kandidaten in de running. Maar het gaat uiteindelijk tussen huidige kamerlid Christoph D’Haese, de huidige burgemeester van Aalst, en Anneleen Van Bossuyt, Europees parlementslid, maar vooral bekend nadat ze in Gent de N-VA-lijst trok bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

VRT

Eén van beiden moet in de voetsporen van huidig kamervoorzitter Siegfried Bracke, die als voormalige journalist bij de VRT wel nationale bekendheid genoot. Evident wordt dat dus niet, want zowel Van Bossuyt als D’Haese zijn niet bepaald namen met hetzelfde gewicht. Hoe dan ook is het verschil tussen beiden wel frappant: Van Bossuyt is een 39-jarige moeder, die bekend staat als een dossiervreter, terwijl D’Haese een vijftiger is en vooral lokaal bekend als burgervader van Aalst.

Bovendien is D’Haese opnieuw een man. Bij de N-VA is voorlopig enkel Zuhal Demir als vrouwelijke lijsttrekker vertegenwoordigd. Mogelijks komt daar nog in Brussel Cieltje Van Achter bij, maar daarbij houdt het op voor de Vlaams-nationalisten. Dat, en het feit dat ze meer een wissel op de toekomst is, maakt Van Bossuyt toch licht favoriet.

VRT

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen is de Vlaamse lijst dus ook aan verjonging toe, na het vertrek van Geert Bourgeois. Twee namen circuleren daar: die van Axel Ronse, de Kortrijkzaan die het in het Vlaams parlement lang niet slecht doet, of Bert Maertens, de burgemeester van Izegem. Die laatste is de enige die de N-VA grootste partij maakte in zijn gemeente in heel West-Vlaanderen. Al is dat uiteraard ook wel meer de verdienste van Bourgeois.

VRT

Beide kandidaten zijn pas 37 jaar, een verjonging wordt het hoe dan ook, tenzij de N-VA met alsnog een andere, meer ervaren naam uitpakt. Dat Jean-Marie Dedecker de Vlaamse lijst zou trekken, lijkt zo goed als uitgesloten. Hij zal de kamerlijst normaal gezien duwen.

De andere namen bij N-VA zijn ondertussen ingevuld. Sander Loones trekt de Kamerlijst in West-Vlaanderen. Matthias Diependaele trekt de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen. In Antwerpen trekt Bart De Wever de Vlaamse lijst en Jan Jambon de Kamerlijst. In Vlaams-Brabant is het Theo Francken (Kamer) samen met Ben Weyts (Vlaams parlement) en in Limburg is het Zuhal Demir (Kamer) en Steven Vandeput (Vlaams parlement). Donderdag hakt N-VA alle knopen door.

VRT

Gesponsorde artikelen