Left Right
scrollTop top

Kiev voor dummies: hoe is het zover kunnen komen?


Kiev voor dummies: hoe is het zover kunnen komen?

Oekraïne staat op de rand van een burgeroorlog. Gisteren vielen er 25 doden in Kiev, vandaag zullen dat er een pak meer zijn. Hoe is het zover kunnen komen?

1. Het land is totaal verdeeld

Oekraïne is een verscheurd land. Het westen behoorde vroeger toe aan Polen en Litouwen, het oosten aan Rusland. In 1991 riep het land de onafhankelijkheid uit, maar één natie is het absoluut niet te noemen. In het oosten wordt vooral Russisch gesproken, pro-Rusland gestemd en zijn de mensen rijker dan in het westen. In het westen wordt Oekraïens gesproken, pro-Europa gestemd en hebben de mensen het financieel moeilijker. 

2. Strategisch belang voor Rusland

EPA

Door zijn locatie is Oekraïne voor Rusland strategisch enorm belangrijk. Dat Oekraïne een handelsverdrag met de EU zou tekenen, een eerste stap naar EU-lidmaatschap, wilde Rusland ten allen prijze voorkomen. En het is Putin gelukt: op 21 november weigerde president Viktor Yanukovych plots om het verdrag, waar jaren aan gewerkt was, te ondertekenen. Een paar weken later kocht Rusland voor 15 miljard Oekraïens staatspapier, verlaagde het de gasprijs en liet het enkele politieke gevangenen vrij. 

3. Yanukovych is bang van Putin

EPA

Na zijn weigering beweerde Yanukovych dat het verdrag de relatie met Rusland zou schaden. En boze Russen kunnen de Oekraïners zich echt niet permitteren: 60 procent van Oekraïne is afhankelijk van (voor hen goedkoop) Russisch gas.

In de aanloop naar de ondertekening liet Rusland trouwens al zijn spierballen rollen: het verstrengde onder andere de grenscontroles en verhoogde de invoertaksen. En als je weet dat veertig procent van de Oekraïense export naar Rusland en Russische partners gaat, weet je genoeg.

4. Boze betogers bezetten Kiev

EPA

Sinds eind november bezetten duizenden betogers het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Ondanks de ijskoude temperaturen houden ze hun protest al maanden vol. In het begin eisten ze dat de president het handelsverdrag alsnog zou tekenen, ondertussen willen ze zijn hoofd.

5. Maar ze zijn niet (meer) onschuldig

EPA

Waar in het begin enkel pro-Europese burgers op straat kwamen, zijn het nu vooral ultranationalistische en extreemrechtse groeperingen die Kiev bezetten. Er zijn door Rusland gesteunde knokploegen die de ordehandhavers helpen en extreemrechtse groepen die zich uitleven op de politie. Velen hebben jachtgeweren en pistolen en aarzelen niet om ze te gebruiken.

6. Yanukovych reageert steeds harder

EPA

Naarmate de betogingen langer duren, reageert Yanukovych steeds harder. In januari stemde hij bijvoorbeeld een omstreden antidemonstratiewet, die later ingetrokken werd. Hij ontsloeg zijn legerchef zonder boe of ba, haalde parachutisten naar Kiev “om wapendepots te beschermen” en aanvaardde het ontslag van toppolitici als premier Mykola Azarov.

Toen woedende betogers maandag het parlement en zijn kantoor bestormden, gaf hij het bevel om het plein definitief te ontruimen. Met het bloedvergieten van de afgelopen dagen tot gevolg.

7. Putin gebaart van krommenaas

EPA
Vladimir Putin heeft nooit gereageerd op de beschuldigingen dat hij Yanukovych onder druk zou gezet hebben en verwijt de EU het geweld aan te moedigen. Hij reageert furieus op Westerse politici die de demonstranten bezoeken en maakte maandag anderhalf miljard euro vrij voor Yanukovych.

8. En het Westen kijkt toe

EPA
Iedereen met een beetje naam in Europa heeft het geweld al veroordeeld en/of de demonstranten bezocht. Herman Van Rompuy heeft financiële sancties en reisverboden aangekondigd voor de verantwoordelijken voor het geweld. België levert alvast geen wapens meer aan het land. De Amerikaanse president Obama waarschuwde enkel dat de repressie niet zonder gevolgen zal blijven.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443