Kiezen is verliezen in erg sterke finale van Belgium’s Got Talent, en net daarom is Baba Yega de perfecte winnaar

Kiezen is verliezen in erg sterke finale van Belgium’s Got Talent, en net daarom is Baba Yega de perfecte winnaar

Baba Yega! 2016 heeft er op de absolute valreep nog een hype bij gekregen. Vreemde mannetjes met een masker die geweldig goed kunnen dansen, hebben ‘Belgium’s Got Talent’ gewonnen. Het was erg moeilijk om een winnaar uit acht totaal verschillende acts te kiezen. Maar net daarom zijn we blij met de Baba Yega’s, want dit was echt wel de coolste en meest speciale van allemaal.

Ze waren eigenlijk wel een beetje favoriet, en VTM had hen niet voor niets als laatste act geprogrammeerd. De finale van de finale, zeg maar. Best ook, want kom hier maar eens na. Ze waren de keuze van Dan Karaty en An Lemmens, maar eigenlijk kan iedereen zich wel met hun overwinning verzoenen. Van de acht finalisten bleven er drie staan voor de winnaar bekend werd gemaakt. Ook de trampolinespringers van TNT Crew, en de dansende meisjes Kayleigh en Charlotte waren er dicht bij.

Interview die gasten maar eens, is de opdracht voor de pers na de show. Ze spreken geen woord, en wees gerust, die act houden ze ook na het stoppen van de camera’s aan. Ze kregen een blok papier om de vragen van de journalisten te beantwoorden.

Een erg sterke finale was het, die toch maar weer bewijst hoeveel talent er in de Vlaamse danszalen en soms gewoon huiskamers zit. Eigenlijk was het ook wel stukken beter dan het gemiddelde niveau dat The Voice van Vlaanderen nog haalt. Het concept is ook beter: het gaat sneller en er zit meer variatie in. Al is het tijdens zo’n finale natuurlijk wel appelen met peren vergelijken. We overlopen nog even alle acts:

1. Kayleigh en Charlotte

Een nieuw gegeven voor alle deelnemers dit seizoen is dat de finale pas hun eerste keer live op tv is. En dan vragen ze een 12-jarig en een 15-jarig meisje om de show te openen. Kayleigh en Charlotte vielen vooral op omdat ze een uitstekende dansact neerzetten zonder een hele dansgroep rond hen. De ene is veel groter dan de andere, maar dat lossen ze perfect op met hun act. Deze keer dansten ze op Singing In The Rain, om vervolgens een tripje naar Miami te maken.

Dan Karaty benadrukte dat ze maar een paar weken hebben gehad om hun act voor te bereiden, en geen maanden zoals bij de audities. “Ik had iets eenvoudiger verwacht, maar jullie hebben nog meer gedaan.” Niels Destadsbader had als voornemen betere moppen te tappen in 2017, en mag zich dus nog heel even laten gaan. “Dan, An, Stan, en ik ben fan.” Goeike Niels …

2. Stefaan en Kurt

Mentalisten, het is eens iets anders dan goochelaars. Onze voorkeur gaat nog altijd uit naar Nicholas, maar van deze twee gaan we zeker ook nog veel horen. Telkens opnieuw weten ze An Lemmens te verrassen. Stan Van Samang gelooft er minder in, en daarom hebben ze hem een hoofdtelefoon gegeven langs waar hun truc werd verklapt. De andere juryleden kregen een cadeautje en mochten raden wat erin zit. Het publiek had ook mogen gokken en die ideeën in een envelop gestoken. Elk jurylid koos één envelop, en uiteraard stond daarin exact wat er in hun cadeau zat.

Enkel Stan weet dus hoe ze dat geflikt hebben, maar hij besloot het geheim te houden. “Jullie hebben jullie best gedaan om mij te bekeren, het is zo anders”, zei hij. An hoopte dat er zeker een tournee door Vlaanderen komt. En Niels, die net een paar kousen had gekregen, had uiteraard nog een grapje klaar: “Ik ben van mijn sokken geblazen.”

3. Marjolein

Een natuurtalent, dat is Marjolein. Ze is pas 10 jaar en haalde finale met schitterende performances van klassieke nummers. Stan had er zijn ‘golden buzzer’ voor over en wordt telkens bijna tot tranen bewogen wanneer ze zingt. In de finale zong ze de bekendste hit van Andrea Bocelli, Con Te Partiro. En andermaal wist ze quasi foutloos te overtuigen.

Stan was weer zodanig onder de indruk dat hij haar in z’n eentje nog een extra staande ovatie gaf. Dan had al gezegd dat hij niet zou schrikken als ze de wedstrijd won. Maar Niels had dit keer de belangrijkste commentaar. Hij vroeg Marjolein of ze ontgoocheld zou zijn als ze verliest. Een beetje verlegen antwoordde ze “niet echt”. “Ik zal je zeggen waarom”, vulde Niels haar aan. “Jij hebt die wedstrijd niet nodig. Jij bent zo goed dat je nog heel veel gaat zingen.”

Ze wist wel al wat ze met de 50.000 euro zou doen, en dat is toch wat anders dan de meeste volwassen in de wedstrijd: een reuzenteddybeer kopen… Misschien krijgt ze er nog eentje als troostprijs?

4. 2SDC Crew

Veel dansacts hebben de finale niet gehaald, maar bij 2SDC Crew plakte het etiket naar de finale er al tijdens de auditieronde op. Een hoop jongeren en één al wat oudere danser die de leiding neemt. Een steengoede danser had Dan hem al genoemd, en hij brengt iedereen in z’n groep naar een fenomenaal hoog niveau. Ook nu deden ze weer een heerlijke dans op Ease On Down The Road uit The Wizard of Oz.

“De liefde om te dansen vloeit uit jullie, en het is zo aangenaam om jullie bezig te zien”, zei Dan. Stan ging er zelfs van vloeken omdat hij het zo goed vond. En An besloot met “Belgium’s got some serious talented fun”.

5. Air Elegance

Weer iets totaal anders, maar zo verschrikkelijk goed. Pauline en Oona haalden de finale met luchtacrobatie waarbij vooral emotie centraal stond. Deze keer was de act nog veel spectaculairder, al was het ook weer ontzettend mooi. Je kan niet anders dan er met ingehouden adem naar kijken en van genieten. “Ik word er zo rustig van”, zei Niels. “Jullie zijn de beste rilatine die ik ken.”

“Ik kan me niet inbeelden hoeveel pijn jullie lichamen op zo’n moment hebben”, merkte Dan op. Waarop de meisjes bevestigend knikten. “En toch zien we daar niks van.” Hij bewonderde hoe professioneel ze zijn en had nog een prachtig compliment klaar: “Er zijn theaters over de hele wereld waar jullie goed genoeg voor zijn om er op te treden.”

6. TNT Crew

Het publiek moest TNT Crew naar de finale stemmen, maar Dan verklapte hoe moeilijk het voor de jury was om niet voor hen te kunnen kiezen. De trampolineact is zeker één van de meest spectaculaire en deze keer stond die helemaal in het teken van de Zuid-Amerikaanse cultuur. Eén foutje en alles is om zeep. “Iedere keer weten jullie het boeiend te houden”, zei Dan.

De moeder van Niels Destadsbader wou dat deze jongens wonnen. “En ik luister niet vaak naar mijn moeder, maar ik vind ook dat jullie moeten winnen”, verklapte Niels, die al eerder duidelijk maakte dat dansacts niet zijn voorkeur genieten in Belgium’s Got Talent. Het was zowaar Stan die zich aan een grapje à la Niels waagde: “Als mijn zoon of dochter ooit naar de trampolineclub wil, dan spring ik een gat in de lucht.”

7. Life Compagnie

Een dansgroep waar twee dansers altijd vooraan staan. Maar er zit ook een ex-deelnemer van The Voice van Vlaanderen bij, en die besloot voor vocale steun te zorgen met Nothing Else Matters van Metallica. Bij Niels mislukte de act daardoor compleet. “Ik ben het helemaal verloren. Ik zat meer naar Robin te kijken dan naar jullie. Het is niet binnengekomen, maar dat heeft niets te maken met jullie kwaliteiten.”

Dan sprong in de bres en wilde benadrukken dat behalve de stem van Robin en de twee dansers in de hoofdrol er ook een groep steengoede dansers op het podium stond. An, die Robin uiteraard al kende, vond de combinatie van zang en dans wel geslaagd. Nog voor de jury iets kon zeggen liet Life Compagnie weten het geld bij een overwinning aan SOS Kinderdorpen te schenken. Mooi gebaar, maar eigenlijk zouden ze dat niet tijdens de wedstrijd mogen zeggen. Wie is er nu zo gemeen om nog tegen hen te stemmen? Veel mensen toch blijkbaar…

8. Baba Yega

Op de valreep is er nog een nieuw fenomeen in 2016: Baba Yega! Het deuntje, het handgebaar, … iedereen doet eraan mee. “Dit is vakmanschap. Een hele grote cadeau voor een wedstrijd als Belgium’s Got Talent“, zei Stan. Ook in de finale was het weer heerlijk om hen bezig te zien, maar de act ging ook nadien verder. Ze hadden een onesie voor Dan, die hen z’n golden buzzer heeft gegeven, mee. Intussen nam de leider van de Baba Yega’s even doodleuk een slokje van zijn glas champagne.

“Jullie hebben nog meer gedanst”, was het commentaar van Dan toen hij eindelijk het woord kreeg. Maar wie zijn die Baba Yega’s? Van welke planeet komen ze? An gaf hen de raad om hun masker nooit af te zetten en het mysterie in stand te houden. Waarop ze duidelijk maakten dat hun gezicht gewoon op hun lichaam staat en er helemaal geen masker is. Na Pokémon is 2016 dus nog een twee hype rijker: Baba Yega, baby!

Gesponsorde artikelen