Kiezen tussen pest of cholera voor Michel II: ofwel moet hij de vernederingen van N-VA slikken, ofwel moet de premier de handdoek gooien

Kiezen tussen pest of cholera voor Michel II: ofwel moet hij de vernederingen van N-VA slikken, ofwel moet de premier de handdoek gooien

Met een gigantisch offensief bestookt de N-VA haar voormalige coalitiepartners CD&V, Open Vld en de premier. Die krijgen keiharde kritiek te slikken in een hele reeks weekendinterviews. En tegelijk een ultimatum: dansen naar de pijpen van de N-VA, of vervroegde verkiezingen. Vraag is hoe lang dit soort tapijtbombardementen vol te houden zijn voor het minderheidskabinet.

De N-VA laat even de hele falanx los op de media. Jan Jambon (N-VA) in De Morgen, met een groot interview. Sander Loones (N-VA) in De Standaard, ook op drie pagina’s. En uiteraard partijleider Bart De Wever zelf, in De Tijd en Het Laatste Nieuws, maar evengoed gisterenavond al op VTM en in De Afspraak. Een mens zou bijna onder een steen moeten kruipen om de boodschap die de N-VA wilde geven, niet gehoord te hebben.

Die boodschap laat weinig aan de twijfel over. Het ziet er bijzonder slecht uit voor de regering Michel II. Want die dreigt op een duidelijke ‘njet’ van de N-VA te lopen, tenzij ze zich gaat opstellen als de lakkei van de Vlaams-nationalisten. Dat zegt De Wever gewoon letterlijk zelf. “De steun van een oppositiepartij is altijd duurder dan die van een regeringspartij. Sinds vorige week zit N-VA in de oppositie. Als men iets van ons wil, zal het iets kosten”, laat hij optekenen in Het Laatste Nieuws.

Of nog, in De Tijd, over premier Charles Michel (MR): “De ironie is dat wie dit op het getouw heeft gezet om te laten zien dat hij niet mijn marionet is, nu weer bij mij moet passeren.” Dit weekend zijn gesprekken gepland met de premier van het minderheidskabinet. Die heeft 52 zetels in z’n coalitie en moet op zoek naar de steun van de N-VA. Want de socialisten, het enige andere blok dat hem een mogelijke steun kan geven in het parlement, heeft de deur al lang dicht gedaan.

Ontmoeting tussen N-VA en premier: dat wordt gezellig

Dit weekend zien de premier en de N-VA elkaar dus. Vraag is of Michel nog enige kans heeft. Want De Wever wil Michel serieus doen laten zweten. “Op zijn minst moet de premier nu een regeerverklaring afleggen. En daarna het vertrouwen vragen. Als hij dat vertrouwen wil van N-VA, doet hij er goed aan om ons vooraf te vragen wat wij belangrijk vinden. Dit weekend gaan we praten.”

Het media-offensief van dit weekend bij N-VA bewijst dat men bij de Vlaams-nationalisten absoluut geen schrik heeft van vervroegde verkiezingen. “In om het even welk ander land was deze farce onmogelijk geweest. Elders was de premier al lang naar de koning geweest en waren er al nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Waarom hier niet? Omdat dit België is, tiens”, zo zegt De Wever. “Ik begrijp dat niet, die schrik voor verkiezingen. In elk normaal land zijn verkiezingen de sleutel tot een nieuw bestuur. In dit land beschouwt men ze blijkbaar als de sleutel tot onbestuurbaarheid.”

Over wat de N-VA concreet wil, is weinig twijfel. Ze willen vooral vicepremier Kris Peeters (CD&V) helemaal laten dansen naar hun pijpen. Want De Wever laat er weinig twijfel over. Hij wil wel deals met het minderheidskabinet Michel II, maar dan op zijn condities: “Die arbeidsdeal is een goed plan. Als dat goed wordt uitgevoerd, zal dat ook een gunstige impact hebben op een begroting die zwaar onder druk staat. Maar eerst moet Kris Peeters als minister van Werk nog de beloofde degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen op tafel leggen. En dan denk ik: als je voor zo’n arbeidsdeal afhankelijk bent van Kris Peeters, bonne chance dan. Ik geloof er niet in.”

Kiezen tussen pest en cholera

Met dit offensief staat de minderheidscoalitie voor een keuze tussen pest of cholera. Want die steun van de N-VA om de coalitie verder te laten functioneren, zal dus blijkbaar zeer duur betaald worden. MR, Open Vld en CD&V zo in een zeer penibele situatie: de politieke prijs van vijf maanden beleid maken wordt dan wel zeer duur. Maar ook de eer aan zichzelf houden, ontslag gaan aanbieden aan de koning, is politiek gezien een vernedering. Dan moeten Michel en co erkennen dat hun minderheidskabinet jammerlijk mislukte, en het nauwelijks meer dan één week vol hield.

De premier lijkt zo z’n overblijvende coalitiepartners mee genomen te hebben op een avontuur waarover ze gaandeweg elke controle verloren. “Van enige regie vanuit De Zestien is geen sprake meer. Het kabinet van de premier is gewoonweg niet competent genoeg om dit deftig te managen”, zo was de afgelopen 24 uur bij de Vlaamse liberalen te horen. Niet iedereen deelt die analyse, zeker niet binnen de regering, maar om samen te vatten: comfortabel voelt niemand zich voorlopig in het minderheidskabinet.

epa

Gesponsorde artikelen