Kijk hoe de premier van IJsland totaal ineenstort als hij moet uitleggen hoe hij geld versluisde via belastingparadijzen

Kijk hoe de premier van IJsland totaal ineenstort als hij moet uitleggen hoe hij geld versluisde via belastingparadijzen

De premier van IJsland zit in diepe problemen. De Panama Papers tonen aan dat hij banden had met geheime bedrijven die via allerlei belastingparadijzen geld versluizen. Z’n regering moet aftreden, zeker na het rampzalige interview dat hij gaf, waar hij niet in staat was om uit te leggen hoe het zit met al dat geld. 

De financiële handel en wandel van de premier van IJsland, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, en z’n vrouw is helemaal blootgelegd door Panama Papers. Dat zijn een reeks onthullingen die onderzoeksjournalisten publiceren op basis van een lek bij een advocatenkantoor in Panama, Mossack Fonseca.

De documenten tonen aan dat Gunnlaugsson mede-eigenaar was van Wintris, een bedrijfje dat in 2007 opgericht is op het eiland Tortola, in de Britse Maagdeneilanden. Daar werd het vermogen van z’n vrouw Anna Sigurlaug Pálsdóttir ook in ondergebracht. Het koppel woonde toen in de UK, en zette van daar het bedrijfje op, als vehikel om belastingen te kunnen ontlopen. De premier had de helft van de aandelen, tot hij die verkocht voor 1 dollar aan z’n vrouw.

Gunnlaugsson onthulde nooit z’n deel in Wintris aan het parlement, wat hij wel had moeten doen. Toen de zaak lekte, gaf hij dit interview, waarop hij geen deftig antwoord kan geven op de zaak. Die kost hem nu dus z’n baan.

Gesponsorde artikelen