Kijk jij soms in de gsm van je partner? In Saoedi-Arabië kan je daar nu een celstraf en een boete 107.500 euro voor krijgen

Kijk jij soms in de gsm van je partner? In Saoedi-Arabië kan je daar nu een celstraf en een boete 107.500 euro voor krijgen

Het gaat de jongste tijd de goede weg op met Saoedi-Arabië. Zo heeft kroonprins Mohammed bin Salman bioscopen gelegaliseerd en mogen vrouwen sinds kort achter het stuur zitten. Maar nu doet bin Salman wel een heel vreemde zet in zijn poging om het land te moderniseren: wie stiekem meekijkt op de gsm van zijn/haar partner riskeert voortaan hoge boetes en zelfs een celstraf.

De Saoedi’s nemen maatregelen tegen sneaky burgers die stiekem de sms’jes van hun partners lezen. Zo heeft het koninkrijk een nieuwe wet aangekondigd die het stiekem bekijken van content op de mobiele telefoon van de echtgenoot of echtgenote bestraft.

Duizenden euro’s boete

De nieuwe wet luidt zo: “Het bespieden van, de interceptie van en de ontvangst van data, overdragen via een informatienetwerk of een computer zonder legitieme machtiging is verboden.” Met deze nieuwe wet wordt het ook verboden om “onwettig” om de computer van een echtgenoot te zitten om anderen te bedreigen of te chanteren.

Getrouwde overtreders riskeren boetes tot 500.000 riyal (107.500 euro), één jaar cel of beide.

Onderdeel van modernisering

Volgens de Saoedische regering zullen de nieuwe wetten ervoor zorgen dat de privacy van individuen gegarandeerd blijft, alsook de rechten van internetgebruikers. De jongste tijd focussen de Saoedi’s steeds meer op cybercriminaliteit en hacking. De maatregelen kaderen in het ‘Visie 2030 Plan’ van bin Salman om zijn land te moderniseren.

Wellicht speelt het eigenbelang van bin Salman daarin een grote rol. Zo liet hij z’n eigen familie en rivalen al vastzetten. Bovendien belooft de troonsbestijging van bin Salman voor onrust te zorgen in de regio.

Gesponsorde artikelen