Kim Jong-un en Donald Trump aangekomen in Singapore, om “permanente vrede” te bespreken

Kim Jong-un en Donald Trump aangekomen in Singapore, om “permanente vrede” te bespreken

Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un zijn aangekomen in Singapore voor hun historische meeting dinsdag. Noord-Koreaanse media stellen dat de twee het zullen hebben over het installeren van “permanente en duurzame vrede” op het Koreaanse schiereiland en de volledige denuclearisatie van het land. 

Donald Trump heeft er nog maar net een tumultueuze passage op de G7-top in Canada opzitten (meer over die G7-top, lees je hier) of hij mag zich al klaarmaken voor zijn volgende historische top. De Amerikaanse president landde gisterenavond in Singapore met de befaamde Air Force One en stapte meteen zijn iconische limousine de ‘Beast’ in na vertrouwen geuit te hebben in de aankomende top. Trump werd vergezeld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo, de nationale veiligheidsadviseur John Bolton, de stafchef van het Witte Huis John Kelly en persverantwoordelijke Sarah Huckabee Sanders.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is al wat langer in het land. Hij kwam al in de vroege namiddag aan in Singapore, in bijzijn van zijn minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho, minister van Defensie No Kwang-chol en zijn zus Kim Yo-Jong. In tegenstelling tot Trump deed dat Kim Jong-un dat echter niet in een eigen vliegtuig, maar in een commercieel toestel dat geleend wordt van China. Dat Kim Jong-un zich niet in zijn eigen vloot laat rondvliegen, is toch opvallend voor een leider met zo’n gigantisch nucleair arsenaal. Dat bevestigt meteen ook de geruchten van een aftakelende Noord-Koreaanse vloot.

Vijf uur

De eigenlijke top staat dinsdagmorgen gepland. Volgens Noord-Koreaanse media zullen Trump en Kim Jong-un er manieren voor “permanente en duurzame vrede” en denuclearisatie gaan bespreken. Trump, die lange tijd heel optimistisch was over de top, temperde de laatste weken de verwachtingen door te zeggen dat dat “een van vele” ontmoetingen zou kunnen worden. Analisten hebben er echter geen goed oog op (lees hier waarom verschillende experts denken dat Trump in een val zou kunnen lopen).

Hoe dan ook wordt dit een historische top. Het is de eerste keer dat de zittende president van de Verenigde Staten en de huidige leider van Noord-Korea zullen samenzitten. Willen de twee echt iets bewerkstelligen, zullen ze dat alvast snel moeten doen. Volgens The Wall Street Journal zou de terugvlucht van Kim Jong-un al gepland zijn om 2 u in de namiddag, amper vijf uur na de geplande start van de meeting.

12,5 miljoen euro

De aankomst van de twee wereldleiders in Singapore zorgde natuurlijk voor de nodige aandacht. 2.500 journalisten van over heel de wereld zouden de twee naar Singapore gevolgd zijn om te berichten over het event, dat meldt het Singaporese ministerie van Communicatie. Er zijn enorme veiligheidsmaatregelen genomen. Zo is het verkeer nabij de hotels waar Trump en Kim Jong-un verblijven bijna tot een stilstand gebracht. De top kost Singapore zo’n 12,5 miljoen euro (waarom de top net in Singapore wordt gehouden, kan je hier lezen).

Gesponsorde artikelen