Kim Yo-WHO? Wie is de zus van Kim Jong-un die plots bijzonder veel macht heeft gekregen?

Kim Yo-WHO? Wie is de zus van Kim Jong-un die plots bijzonder veel macht heeft gekregen?

Kim Jong-un heeft zijn zus Kim Yo-jong een fikse promotie gegeven. Ze vervangt haar tante als lid van het Politburo, het machtigste orgaan van Noord-Korea. Ze had eigenlijk al veel invloed en werd de voorbije jaren vaak in het openbaar gezien naast haar broer. Ze zou op die manier zijn imago moeten opkrikken. Maar wie is die mysterieuze Kim Yo-jong eigenlijk?

De zus van Kim Jong-un is allesbehalve een onbeschreven blad. Ze staat op de zwarte lijst van de VS, omdat ze in verband wordt gebracht met de schending van de mensenrechten in Noord-Korea. Haar promotie komt er niet onverwacht, aangezien de familie van Kim Jong-un steeds meer grip probeert te krijgen op Noord-Korea, waar ze al sinds 1948 aan de macht zijn. Vorig jaar kreeg ze een belangrijke rol in het congres van de grootste partij van het land.

Imago

Kim Yo-jong is de jongste dochter van Kim Jong-il, de vorige leider van Noord-Korea. Ze heeft ook dezelfde moeder als Kim Jong-un en haar oudste broer Kim Jong-chol. Die laatste zou in de lijn van opvolgers gepasseerd zijn omdat zijn vader hem te vrouwelijk zou hebben gevonden. Kim Yo-jong is vier jaar jonger dan Kim Jong-un en vierde dit jaar haar dertigste verjaardag. Ze hebben samen gestudeerd in het Zwitserse Bern.

EPA

Later zou ze getrouwd zijn met de zoon van Choe Ryong-hae, nog een machtige figuur in de partij. Tot hiertoe was het haar belangrijkste taak om het imago van haar broer te beschermen. Sinds 2014 heeft ze een grote rol in het departement dat instaat voor de propaganda van de Arbeiderspartij. Ze zou zich bezighouden met de publieke verschijningen van Kim Jong-un en zelfs als politiek adviseur optreden.

Ze was ook zelf al enkele keren in het openbaar te zien, onder andere op de begrafenis van haar vader en bij de verkiezing van haar broer. De Noord-Koreaanse staatsmedia verspreiden ook vaak foto’s waarop ze in de buurt van Kim Jong-un loopt. Twee jaar geleden viel ze als zijn beschermer wel even uit de gratie. De Noord-Koreaanse leider zou haar na enkele blunders ontslagen hebben.

EPA

Opvolger Kim Jong-un?

Toch lag de weg naar deze nieuwe functie al bijna tien jaar open. Toen de gezondheid van haar vader achteruitging werd achter de schermen grondig gewerkt aan een plan voor z’n opvolging. In 2014 werd zelfs even gespeculeerd dat zij de nieuwe leider van Noord-Korea zou worden, nadat haar broer een hele tijd uit het openbaar was verdwenen. Met haar huidige benoeming zet Kim Jong-un de traditie van zijn vader en grootvader verder om familieleden belangrijke functies te geven.

Als lid van het Politbureau zit ze in het orgaan dat alle belangrijke beslissingen neemt. Kim Jong-un is daar uiteraard zelf de leider van. Haar promotie komt er op het moment dat Kim Jong-un en Donald Trump elkaar met oorlogstaal blijven bekampen. Trump heeft vandaag nog laten weten dat er “maar één ding kan werken” tegen Noord-Korea.

EPA

Gesponsorde artikelen