Kinderen die met godsdienst worden opgevoed zijn gemener en egoïstischer

Kinderen die gelovig worden opgevoed – als christen of als moslim – zijn gemiddeld genomen gemener, harder en wraakzuchtiger dan kinderen die opgroeien in huishoudens die niet-religieus zijn. Dat is de conclusie van een grootschalige studie die gedaan werd aan zeven universiteiten.

1.200 kinderen tussen 5 en 12 werden een hele tijd gevolgd voor het onderzoek. In de VS, in Canada, in China, in Jordanië, in Turkije en in Zuid-Afrika. 24 % van hen werden christelijk opgevoed, 43 % als moslim en bij 27.6 % zeiden de ouders niet religieus te zijn. Het aantal joodse, boeddhistische, hindi of agnostische kinderen in het onderzoek was te klein om statistisch relevant te zijn.

De conclusie van het onderzoek is dat religie een negatieve invloed heeft op de onzelfzuchtigheid of het altruïsme bij die kinderen. “Onze resultaten spreken tegen wat algemeen aangenomen wordt, namelijk dat kinderen die godsdienstig worden opgevoed minder egoïstisch zijn en ook minder gemeen tegenover hun medemens”, stellen de auteurs van de studie in Current Biology, waar The Negative Association Between Religiousness and Children’s Altruism Across the World werd gepubliceerd.

Meer geneigd tot geweld

“Onze resultaten leiden on ertoe om ook ernstig in vraag te stellen of godsdienst een vitaal onderdeel is van de morele ontwikkeling bij kinderen. We zien immers dat kinderen die niet godsdienstig worden opgevoed minder gemeen zijn tegenover andere kinderen en volwassen.”

Kinderen die zonder religie werden opgevoed bleken over het algemeen meer bereid om te delen, waren ook minder egoïstisch en ze vertoonden minder agressief gedrag. Ook de manier waarop ze reageerden op geweld verschilde: de kinderen die niet-religieus werden opgevoed bleken doorgaans een grotere afkeer van geweld te hebben.

Bovendien bleek dat hoe ouder de kinderen waren, en hoe langer ze blootgesteld waren aan religie, hoe groter dat verschil wordt met kinderen uit huishoudens waren niet aan godsdienst wordt gedaan.

Amper verschil tussen moslims en christenen

Nog een conclusie: kinderen die christelijk of islamitisch worden opgevoed vellen sneller oordelen over anderen en hebben meer de neiging om andere kinderen te straffen omdat ze anders zijn. Hoewel de verschillen tussen moslimkinderen en christelijke kinderen eerder minimaal zijn op zowat alle vlakken, blijkt hier toch dat christelijke kinderen iets onverdraagzamer waren, maar dat moslimkinderen sneller en harder neigen te straffen.

Ook opvallend is wat de ouders denken over hun kinderen: en dat is net het tegenovergestelde van wat de resultaten van het onderzoek tonen, namelijk ze zijn overtuigd van het feit dat ze van hun kinderen door hen religieus op te voeden minder zelfzuchtige en verdraagzamere mensen maken.