Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX: het spel is gelukkig veel beter dan de titel

Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX: het spel is gelukkig veel beter dan de titel

Ik herinner me een cartoon van een jaar of 8 geleden. De exacte details weet ik niet meer, maar het ging over een gamer en zijn vriendin. De pointe kwam erop neer dat voor het eerst niet de mannelijke gamer de PS2 zou opeisen, maar wel de vrouw. De reden hiervoor? Het verschijnen van Kingdom Hearts 2, wat blijkbaar een ‘meisjesgame’ zou zijn. Haha. Daar stond ik, met mijn gekrenkte mannentrots en een exemplaar van de special edition in de hand. Gelukkig weten we ondertussen beter, en is Kingdom Hearts 2 nog steeds één van de beste RPG’s die ooit op de Playstation 2 is uitgebracht. Voor jongens én meisjes.

Net als het vorig jaar uitgebrachte en nog steeds lekker wegbekkende Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX, is ook deze remaster veel meer dan een simpele HD-port van Kingdom Hearts 2. Deel 1.5 bevatte immers naast een licht herwerkte ‘final mix’ van het originele spel ook nog het in deze contreien nooit eerder verschenen deel Chain Of Memories en een soort filmversie van DS-game 385/2 Days. Ook in 2.5 krijg je weer heel wat waar voor je (relatief weinige) geld voorgeschoteld. Ook hier is de final mix van het originele spel aanwezig, met daarnaast het vroeger PSP-exclusieve Birth By Sleep als speelbare extra en de filmversie van Re:Coded, ook weer een voormalige DS-game. Met de kwantiteit zit het dus wel snor, maar ook kwalitatief hoort deze 2.5 ReMIX bij de absolute top, zowel wat betreft HD-remasters als gewoon games op zich.

De hoofdmoot wordt uiteraard in beslag genomen door het in HD opgepoetste Kingdom Hearts 2. En die grafische opfrisbeurt is uiterst geslaagd, want wie het spel voor de eerste keer in actie ziet, zou absoluut niet kunnen vermoeden dat het al bijna een decennium oud is. Bovendien heeft Square Enix deze final mix ook voorzien van enkele gameplay-upgrades. De levels met het Gummi-schip spelen nu een pak vlotter, er zijn tal van nieuwe items en wapens te ontdekken, nieuwe vijanden te bekampen en extra cutscenes te bekijken. Die laatste maken het complexe verhaal helaas niet zo heel veel minder ingewikkeld, maar door de toevoeging van de twee andere games kan je na afloop toch al een beetje het dichte kluwen van verschillende personages, dimensies en tijdlijnen ontwarren.

Maar het grote plezier van Kingdom Hearts zit zoals vanouds niet in het proberen bijhouden van wat er allemaal gebeurt in het overkoepelende verhaal, maar in het ontdekken van nieuwe Disney-werelden en personages. Van Simba tot Mulan en Jack Sparrow, van het kasteel van het Beest naar de cyberwereld van Tron, voor de fans zijn ze stuk voor stuk nog steeds een feest van herkenning en een genot om in rond te wandelen. Voor wie het spel op de PlayStation 2 trouwens te gemakkelijk vond, hebben de makers een nieuwe moeilijkheidsgraad toegevoegd die het vechten aanzienlijk pittiger maakt.

Naast Kingdom Hearts 2, is Birth By Sleep de tweede grote reden om deze set zeker niet links te laten liggen. Dit PSP-hoofdstuk was altijd al een buitenbeentje in de reeks door het feit dat je niet langer met één, maar drie verschillende hoofdpersonages aan de slag kan. Aangezien elk personage z’n eigen volwaardige verhaalcampagne heeft, was en is Birth By Sleep een van de delen waar het meeste uren in kropen om uit te spelen. De overgang van de draagbare console naar het grotere scherm is dan ook erg geslaagd, want een handheld leent zich toch vooral tot kortere spelsessies. Het feit dat de SixAxis-controller in tegenstelling tot de PSP over een tweede stick beschikt, waardoor de besturing ook meteen een pak vlotter verloopt.

Re:Coded tenslotte, sluit het drieluik af. Geen spel dit keer, maar een HD-“film” van de cutscenes uit de originele DS-game met hier en daar een (heel) klein beetje interactiviteit en enkele nieuwe stukken. Niet dat dit echt een groot gemis is als je het nooit zou gespeeld hebben, want dit was altijd al het minste deel uit de Kingdom Hearts-franchise.

Conclusie: 8/10

Kingdom Hearts 2.5 HD ReMIX is een waardige afsluiter van het PS3-tijdperk. De HD-graphics doen niet onder voor “nieuwe” games, het spel is in elk opzicht geoptimaliseerd en uitgebreid en de muziek klinkt nog steeds even episch en meeslepend als vroeger. Bovendien krijg je op het schijfje niet één, maar drie (nu ja, tweeënhalf) games voor een budgetprijs. Een tijdsloos avontuur voor alle fans van RPG’s, Disney en/of beide.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen