Kirby Star Allies: het roze bolletje zet z’n uitschuiver recht op de Nintendo Switch

Kirby Star Allies: het roze bolletje zet z’n uitschuiver recht op de Nintendo Switch

De volgende bekende Nintendo-figuur die z’n opwachting maakt op de Nintendo Switch is Kirby. Het roze bolletje kreeg met Kirby Star Allies een heel herkenbaar spel, maar toch ligt de nadruk opvallend veel op de co-op. Al kan je gewoon alleen spelen, want ook dan staan er vriendjes klaar om je te helpen.

We waren niet zo gelukkig na het spelen van Kirby Triple Deluxe op de Nintendo 3DS. Niet dat we echt veel verwacht hadden van een spel vol minigames, maar Kirby verslikte zich toch hevig. Enkele maanden later kreeg de gamefiguur een herkansing. Deze keer moest het een traditioneel platformspel worden, en zoals op de Switch hoort, dus ook speelbaar als handheld. Vaak is zo’n game een knipoog naar het verleden, met het verplichte eerste baasgevecht tegen die wind blazende boom van Whispy Woods. Maar toch is Kirby Star Allies anders dan z’n voorgangers …

Vrienden

Wees gerust, die beroemde eindbaas is gebleven, maar het hele opzet ziet er anders uit. Je speelt immers nooit alleen in deze game. Kirby is altijd onderweg met maximaal drie vrienden. Dat kunnen echte vrienden van je zijn die je via de multiplayer kunt toevoegen, maar ook als je alleen speelt staan er vrienden klaar. Dat zijn overigens allemaal eerst vijanden, want Kirby kan in deze game een hartje naar een tegenstander smijten, zodat ze meteen goede vriendjes worden. Was het overal ter wereld maar zo simpel, denken we dan.

Er is zoals altijd een boosaardige figuur die de leefwereld van Kirby aanvalt. We hebben dit intussen al zo vaak gezien dat we nog amper opkijken. Interessanter wordt het wanneer je als Kirby op pad moet om dat kwaad te stoppen. Als je het goed doet, loop je bijna voortdurend met vier figuren in beeld. Kirby kan zoals altijd een kracht opeisen door een vijand in te slikken. Die kracht kan je combineren met de eigenschappen van vrienden en zo creƫer je een nieuwe, grotere kracht. In elk geval is het een goed idee om vier verschillende krachten te hebben, zodat je alle puzzels kunt oplossen.

Puzzels

Over puzzels gesproken: je kunt in levels puzzelstukjes vinden, en die worden aan verschillende puzzels toegevoegd tot je de afbeelding kunt zien. Eerlijk gezegd snappen we dit niet zo goed, want die stukjes zijn zo talrijk dat je het overzicht verliest. Normaal zie je aan het einde van een level wat je gevonden hebt en wat er nog verborgen ligt. Nu heb je toch eerder de neiging om gewoon verder te gaan en een level niet te herspelen. Dit hebben we Nintendo al veel beter zien doen.

Terug naar de co-op, want die zit heel goed in elkaar. Het is wel zo dat de speler die Kirby bestuurt eigenlijk de leiding heeft. Andere spelers moeten ondersteunen en helpen. Dat doen die figuren trouwens ook wanneer ze bestuurd worden door de AI. Liggen er ergens voorwerpen die je nog moet oprapen, dan doen je vrienden dat met plezier voor je. En ook tijdens het vechten tegen vijanden beuken ze erop los. We moeten wel zeggen dat spelen met menselijke spelers natuurlijk veel leuker en uitdagender is. Speel je alleen, dan zijn de eindbazen vaak ook te gemakkelijk te verslaan. Alsof je een soort automatische piloot hebt ingeschakeld.

Er zijn zo’n 50 levels, waarvan je er sommige nog moet vrijspelen. Na zeven tot acht uur heb je het verhaal uitgespeeld, maar gelukkig heeft Nintendo nog wat extra’s voorzien. Zo is er een post-game die zeker de moeite loont. En er zijn ook nog een paar minigames die je kunt spelen.

Conclusie: 8/10

Kirby Star Allies is zeker niet het beste spel dat we op de Switch al hebben gezien, maar het is goed dat onze roze vriend zichzelf herpakt heeft na z’n uitschuiver op de 3DS. Als platformspel zijn we niet onder de indruk, want het verhaal is dan iets te kort en vooral te gemakkelijk. De uitdaging zit in de co-op die als een frisse lentebries door het spel waait. Speel de game dus vooral met vrienden, want dan vervalt de meeste kritiek die we in deze review hebben gegeven.

Gesponsorde artikelen