Klas uit Waregem gaat wereldwijd viraal met racistische verkleedpartij

Viraal gaan op het internet, velen dromen ervan. Maar deze klas uit Waregem houdt er ongetwijfeld een bittere nasmaak aan over. De studenten verkleedden zich voor hun 100-dagenviering “als Chinezen” en wilden hun outfits een actueel tintje geven. En daar kon niemand mee lachen.

Elk jaar vieren in ons land duizenden scholieren het einde van hun middelbare schoolcarrière met een 100-dagenviering. Dat gebeurde dit jaar ook op de Sint-Paulusschool campus College uit Waregem. Al zullen de leerlingen van deze klas de viering waarschijnlijk niet snel vergeten.

“Corona time”

Corona time tweet blurred
Twitter

De foto van de klas, waarop iedereen verkleed is “als Chinezen”, met hoedjes en Chinese gewaden, wordt volop gedeeld op het internet. Maar het is niet omdat mensen onder de indruk zijn van hun outfits, integendeel. De klas besliste eind vorig jaar al om zich voor de 100-dagenviering te verkleden met als thema China. Maar door de recente uitbraak van het coronavirus besliste de klas om hun outfits een beetje aan te passen.

Ze maakten een bord met daarop “corona time” en deden ook mondmaskers een handschoenen aan. Allemaal duidelijke verwijzingen naar het coronavirus dat origineel opdook in de Chinese stad Wuhan. De foto van de klas verscheen op de socialemediaprofielen van de school en werd zo opgepikt.

“Racistisch”, “walgelijk”, “respectloos”

Corona Waregem Tweet Racisme
Twitter

Ondertussen zijn tweets met de foto hun eigen leven gaan leiden. De foto’s hebben tienduizenden retweets en wereldwijd klinkt er kritiek. Enerzijds door de stereotiepe klederdracht van de studenten. Maar anderzijds natuurlijk ook door de directe link die de studenten leggen tussen China en het coronavirus. De foto’s worden gezien als racistisch, respectloos en misselijkmakend.

De kritiek is natuurlijk de school niet ontgaan. Campusdirecteur Philip Demuynck reageerde daarom in een boodschap: “Noch het schoolteam, noch de leerlingen in kwestie, hebben de bedoeling gehad om met deze foto te kwetsen. We willen ons expliciet verontschuldigen, want we hadden de gevolgen niet juist ingeschat.” Maar ondertussen blijft het verontwaardigde reacties regenen op Twitter.

Coronavirus en racisme

De foto komt schiet vooral in het verkeerde keelgat bij mensen van de Aziatische gemeenschap. Zij krijgen sinds de uitbraak van het coronavirus geregeld te maken met racisme. Mensen vermijden Aziatische winkels en restaurants of lopen zelfs in een boog om mensen van Aziatische origine heen.

Dat terwijl deze mensen even veel kans hebben op een besmetting dan eender wie. De leerlingen van de Sint-Paulusschool campus College uit Waregem zullen dat bij deze wel begrepen hebben.

Meer
Lees meer...