“Kleine inspanning van veel mensen zorgt ervoor dat één kerncentrale overbodig wordt”

“Kleine inspanning van veel mensen zorgt ervoor dat één kerncentrale overbodig wordt”

Met kleurencodes worden we de komende maanden gewaarschuwd over mogelijke black-outs. Op die manier willen de verschillende ministers van Energie de burgers waarschuwen voor mogelijke stroomuitval. Maar er is meer: ze roepen ook op om zelf energie te besparen. “Want samen kunnen we één kerncentrale uitsparen”, zegt Annemie Turtelboom (Open Vld). 

Winter komt eraan, en dus neemt de kans op extra stroompieken toe. En omdat ondertussen nog steeds een paar energiecentrales (onder meer kernreactor Doel 4) niet operationeel zijn, bestaat het risico dat we te weinig elektriciteit gaan hebben om aan alle vraag te voldoen.

Vier codes om gevaar voor black-outs aan te geven

Vandaag stellen de vier ministers van Energie die ons land rijk is (federaal, Vlaams, Brussels en Waals) hun plan voor: op de site offon.be kan je info krijgen over die mogelijke black-outs en de afkoppeling.

Er komt ook een officiële teller, gemaakt door hoogspanningsregelaar Elia, die met kleurcodes aankondigt wanneer er een black-out aankomt. Groen is normaal, oranje geeft risico op tekort aan, rood is dat de afschakeling eraan komt, zwart dat een deel gebruikers offline wordt gehaald. Die codes komen ook in de weerberichten van alle grote zenders: VRT, VTM, RTBf en RTL. 

Turtelboom: “We moeten niet aan levenskwaliteit inboeten”

Maar de ministers willen meer. Want als we met z’n allen op het juiste moment energie besparen, is het niet nodig om mensen af te koppelen. “Het klinkt gigantisch, maar als we allemaal een kleine inspanning doen, kunnen we tot één kerncentrale uitsparen. Alleen al in Vlaanderen is dat. Tel daarbij nog Wallonië en Brussel en dan weet je dat het ver kan gaan”, zegt Annemie Turtelboom, Vlaams minister van Energie.

“Bedoeling is niet om aan levenskwaliteit in te boeten. Het gaat om kleine maatregelen, zoals je wasmachine later aanzetten, verstandig omgaan met je verwarming, je strijk even uitstellen. Bovendien kan deze winter leerrijk zijn. Door alle info die we gaan krijgen, kunnen we inschatten hoe we op een eenvoudige manier kunnen besparen. Het kan met minder, maar zonder je leven radicaal te moeten veranderen”, zegt Turtelboom.

“Ofwel samen sparen, ofwel 3 uur in het donker zitten”

“We vragen alle burgers van het land om samen energie te besparen en verstandig om te gaan met energie. Dat doen we vanaf 1 november tot en met 31 maart. Met kleine ingrepen samen energie besparen is beter dan 3 uur in het donker gaan zitten”, geeft Christine Marghem (MR), de federale minister van Energie aan.

De ministers stellen dus een soort waarschuwingssysteem in, met de codes die in het weerbericht gaan opduiken. En ze roepen meteen op om zelf initiatief te nemen, en samen energie te besparen. Opvallend, de bedoeling was dat Paul Furlan (PS), de Waalse minister van Energie, ook zou komen opdagen, maar hij stuurde zijn kat.

Gesponsorde artikelen