Kleine overwinning voor Trump: Amerikaanse Senaat gaat tóch praten over afschaffen Obamacare

Kleine overwinning voor Trump: Amerikaanse Senaat gaat tóch praten over afschaffen Obamacare

De Amerikaanse Senaat heeft dan toch ingestemd met een motie die oproept tot een debat over het afschaffen van het zorgstelsel Obamacare. De stemming betekent slechts een eerste stap in het mogelijk afschaffen of vervangen van delen van Obamacare.

Het afschaffen van Obamacare was een van de harde verkiezingsbeloftes van president Donald Trump. Maar twee pogingen een nieuwe zorgwet, het zogenoemde Trumpcare door de Senaat te krijgen, strandden door het uitblijven van een meerderheid.

Vijftig Republikeinse senatoren en vice-president Mike Pence stemden voor. Twee van de 52 Republikeinse senatoren stemden tegen, Susan Collins en Lisa Murkowski, net als alle 48 Democraten. De stem van vice-president Pence was uiteindelijk bepalend.

De Republikeinen in de Senaat probeerden vorige week al tot twee keer toe tot een debat te komen, maar kregen toen niet genoeg stemmen bij elkaar.

Debat

Uit het debat moet blijken of er in de Senaat een meerderheid is voor het afschaffen van Obamacare. Als Obamacare verdwijnt, is echter nog niet duidelijk wat er voor in de plaats moet komen en of er voor alternatieven een meerderheid bestaat.

De meest voor de hand liggende optie is een ontwerp-zorgwet die in mei door het Huis van Afgevaardigden werd aangenomen.

In die zorgwet vervalt de verplichte zorgverzekering, krijgen staten meer te zeggen over de ziektezorg, krijgen verzekeraars meer vrijheid en wordt Medicaid (soort zorgtoeslag) voor een groot deel afgebroken.

De versie die de Senaat uiteindelijk aanneemt, moet weer ter goedkeuring aan het Huis van Afgevaardigen worden voorgelegd. Pas daarna kan president Donald Trump mogelijk de nieuwe wet ondertekenen.

Oproep

Gisteren deed Trump nog een uiterste oproep om een einde te maken aan de zorgwet van oud-president Obama. Hij hield een tv-toespraak vanuit het Witte Huis, samen met een aantal Amerikaanse gezinnen die hij “de slachtoffers van Obamacare” noemde. De gezinnen zouden door de zorgwet in de problemen zijn gekomen.

Trump beloofde dat met zijn zorgwet veel meer mensen keuzevrijheid krijgen, omdat de overheid veel minder zal bepalen.

De Republikeinen willen al zeven jaar dat Obamacare wordt afgeschaft. Volgens de Republikeinen kost het plan van de vorige president, Barack Obama, te veel geld en bemoeit de overheid zich teveel met de verzekeringen van Amerikanen.

Obamacare zorgde ervoor dat tientallen miljoenen onverzekerde Amerikanen nu wel een verzekering hebben. Trumpcare zou dit weer ongedaan maken en bovendien veel rijken extra voordeel opleveren.

Volgens berekeningen zou Trumpcare ervoor zorgen dat er binnen enkele jaren weer tussen 20 à 30 miljoen Amerikanen zonder zorgverzekering zouden zitten.

Gesponsorde artikelen