Kleinkinderen laten erven is dus voortaan interessanter dan het aan de kinderen geven (als die met genoeg zijn tenminste)

Kleinkinderen laten erven is dus voortaan interessanter dan het aan de kinderen geven (als die met genoeg zijn tenminste)

Waarom maakte niemand eigenlijk gebruik van de ‘erfenissprong’, waarbij grootouders meteen hun kleinkinderen laten erven? Wel, de belastingen zaten daar voor iets tussen: je betaalde evenveel, of je nu aan je zoon of dochter gaf, of je kleinkind. Maar dat verandert de Vlaamse regering nu, en Bart Tommelein (Open Vld) kan uitpakken met een belastingverlaging.

Reken er maar op de dat de erfenissprong nu wel van de grond zal komen. Want als er één ding is dat de Vlaming graag doet, is het gebruik maken van regeltjes waardoor hij of zij minder belastingen betaalt.

De erfenissprong laat dat voortaan toe. Het komt erop neer dat grootouders meteen bij hun overlijden hun erfenis naar de kleinkinderen laten gaan, en hun kinderen er van tussen halen. Vaak zijn de ouders zelf al best vermogend, hebben ze hun leven lang gespaard en al een huis en wat centen opzij staan. Het is eerder de jonge generatie die de extra steun met veel dankbaarheid zou aannemen.

Minder taks

Maar tot nu toe betaalde je hoe dan ook evenveel belastingen, of je nu zo’n erfenissprong deed of niet. Het systeem van successierechten werkt getrapt. Op de laagste schijf van 50.000 euro betaal je 3 procent belastingen. Op de volgende schijf van 75.000 betaal je al 9 procent. En zo loopt dat op.

Voor kleinkinderen zou dat nieuwe systeem dus voordeliger zijn. Tenminste als er meer kleinkinderen zijn: dan wordt de erfenis over meerdere mensen uitgesmeerd, en zit iedereen in lagere schijven. Dus in totaal zou je dan een pak minder belastingen moeten betalen. Maar tot nu toe deed de Vlaamse regering dat anders: in het oude systeem moest je kijken naar hoeveel taksen de ouders zouden betalen, en dat bedrag moest dan door alle kleinkinderen opgehoest worden.

Maar dat wijzigt Bart Tommelein (Open Vld), de minister van Begroting in de Vlaamse regering, nu. Hoeveel minder belasting hij daarmee gaat ophalen is nog niet duidelijk: tot nu toe wordt de erfenissprong nauwelijks gebruikt. Maar nu het fiscaal interessant wordt, kan het dus plots wel gaan aantrekken.

Gesponsorde artikelen