De kleinste speler van het WK is een Antwerpenaar en komt mogelijk in actie tijdens België – Marokko

In kleinste speler van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar krijgen we mogelijk in actie te zien tijdens de groepswedstrijd tussen België en Marokko om 14 uur Belgische tijd. Het gaat daarbij niet om de kleinste Belg zoals Dries Mertens (de kleinste Rode Duivel) met zijn 1.69 meter. Maar wel om de Belgische Marokkaan Ilias Chair met zijn 1.58 meter. Hoewel aanvallende middenvelder opgroeide in ons land, koos hij voor de nationale ploeg ploeg van Marokko.

We krijgen tijdens de match België – Marokko op het veld mogelijk het grootste verschil in lengte van het WK in Qatar te zien. In ons doel staat met Thibaut Courtois – onze reder tegen Canada – namelijk de derde grootste speler van het toernooi op het veld. Hij moet met zijn 2 meter enkel de Nederlandse doelman Andries Noppert (2.03 meter) en de Servische doelman Vanja Milinković-Savić (2.02 meter) voorlaten als grootste speler op het WK.

Club Brugge, JMG Academy Belgium, Lierse en QPR

Aan de andere kant van het spectrum vinden we echter Ilias Chair terug en die heeft best een opmerkelijk verhaal. De 27-jarige Marokkaan werd geboren in Antwerpen als kind van een Marokkaanse vader en Poolse moeder. Van zijn 10 tot zijn 12 jaar speelde hij bij de jeugd van Club Brugge. Daarna trok hij naar voor vijf jaar naar de voetbalacademie JMG Academy Belgium van Jean-Marc Guillou. Die ontdekte in zijn academie in Ivoorkust – via Beveren – indertijd heel wat wereldtoppers en wilde dat succes in België herhalen. Onder andere Rode Duivel Jason Denayer komt ook uit die school. Daarna zou Chair in 2016 prof worden bij Lierse SK en twee wedstrijden spelen in de Belgische tweede klasse.

Daarna trok hij naar begin 2017 naar Queens Park Rangers in de Championship, de Engelse tweede klasse. Het duurde er tot 2019 voor de aanvallende middenvelder er vast in de basis raakte, maar sindsdien is hij een van de steunpilaren van de ploeg. Het toonaangevende Transfermarkt schat zijn marktwaarde ondertussen al op 10 miljoen euro en een overstap naar de Premier League lonkt.

Marokko

Maar hoewel hij in België opgroeide koos Ilias Chair al snel voor Marokko. Zo kwam hij er ook voor de jeugdselecties uit en maakte hij op 8 juni 2021 zijn debuut in het eerste elftal. Het leverde hem ook een selectie op voor het WK in Qatar. In de eerste groepswedstrijd tegen Kroatië kwam hij wel niet van de bank. Maar door enkele blessures zou dat tegen België wel het geval kunnen zijn.

Met zijn 1.58 meter zal hij daar dus – net als tijdens de rest van het WK in Qatar – de kleinste speler op het veld zijn. Ter vergelijking: de kleinste Rode Duivels zijn Dries Mertens (1.69 meter), Jérémy Doku (1.71 meter) en Leandro Trossard (1.71 meter).

Lees hier over de scheidsrechter van België – Marokko.

Meer
Lees meer...