Kleurcodes in de sport bekend: dit mag (niet) bij code geel, oranje en rood

De Sportministers van de drie gemeenschappen hebben in samenspraak met het brede sportveld een akkoord bereikt over de invulling van de kleurcodes geel, oranje en rood. Dat betekent dat er niet alleen een duidelijk kader is voor de sportbeoefening vandaag, maar dat er ook scenario’s klaarliggen voor als de situatie zou verslechteren. Op dit moment geldt voor sportactiviteiten overal kleurcode geel.

Pixabay

Er zijn vier kleurcodes voor sportactiviteiten in ons land: groen (nul risico), geel (laag risico), oranje (matig risico) en rood (hoog risico). Voor elke kleurcode werden er duidelijke voorschriften uitgewerkt.

Verder maken de kleurcodes een onderscheid tussen kinderen tot en met 12 jaar (U12) en iedereen ouder dan 12 jaar. “Zo kunnen we telkens iets meer ruimte geven aan de jongste sporters. We vinden het belangrijk dat vooral de jongsten zoveel mogelijk kunnen blijven sporten”, laat Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) weten in een persbericht.

(Coronavirus: cijfers blijven dalen, dodental bijgesteld.)

Geel, oranje, rood

Op dit moment is voor alle sportactiviteiten overal in ons land code geel van kracht. Dat betekent onder andere dat er contact toegestaan is tussen de sportbubbels. De kleedkamers en kantines mogen open volgens strikte richtlijnen. Ook wordt er tijdens de sportactiviteiten publiek toegestaan “conform de bepalingen daarover in het ministerieel besluit”.

Als code oranje afgekondigd zou worden, komt daar echter verandering in. Zo zal er in dat geval geen publiek meer toegestaan worden bij indoor sportactiviteiten en sluiten ook de gedeelde kleedkamers en douches, met een uitzondering voor de zwembaden. Voor sporters ouder dan 12 mag er dan ook geen contact meer zijn met andere bubbels.

In code rood is er ook bij outdoor sportactiviteiten geen publiek meer toegelaten en zijn contactsporten voor wie ouder is dan twaalf enkel nog toegelaten binnen de gezinsbubbel. Toeschouwers zijn dan overal verboden. Zwembaden zijn open, maar enkel toegankelijk voor kinderen tot twaalf.

“We hopen dat de plannen voor oranje en rood niet nodig zijn, maar we willen ze toch graag achter de hand hebben”, zegt Weyts nog. “Zo hoeven we niet te improviseren als de situatie toch zou verslechteren. Deze plannen worden gedragen door het brede sportveld.”

(Chinese stad verplicht burgers om traditionele medicijnen te nemen, weken binnen te blijven en bindt hen vast in hun huis.)

Meer
Lees meer...