Klimaatactie in Brussel houdt aan, maar de bindende klimaatwet komt er wellicht niet door

Klimaatactie in Brussel houdt aan, maar de bindende klimaatwet komt er wellicht niet door

De klimaatbetogers in de Wetstraat, die sinds zondagavond actie voeren, hebben zich verplaatst naar het Troonplein aan de kleine ring in Brussel. Het tentenkamp in de Wetstraat werd afgesloten door de politie en de klimaatactivisten willen liever op een bereikbare plaats staan. Ze zijn van plan om tot dinsdagmorgen te blijven doorgaan met hun acties. Dan stemt het parlement over een grondwetswijziging om eventueel een bindende klimaatwet mogelijk te maken.

Klimaatbetogers zetten zondagavond de actie Occupy For Climate op poten, een initiatief van Klimaatcoalitie, Act For Climate Justice, Youth for Climate en Extinction Rebellion.

“De bezetting van de Wetstraat met bijna 400 mensen verliep in een rustige en vriendelijke sfeer, voor het federale parlement” zegt Dave Van Meel van Klimaatcoalitie. “Na tussenkomst van de politie en onderhandelingen zijn we naar de buurt van het kruispunt Kunst-Wet, nog steeds op de Wetstraat, verhuisd en hebben we daar de nacht doorgebracht.”

Het tentenkamp in de Wetstraat, dat de actievoerders geïmproviseerd hadden, werd hermetisch afgesloten door de politie en daarom werd er besloten om te verhuizen naar het Troonplein.

“Tot klimaatwet er komt”

Ook Anuna De Wever van Youth For Climate is nog steeds aanwezig, hoewel ze gisteren nog zei dat ze op maandag gewoon naar school zou gaan. Voor de camera’s van de VRT zei ze dat “de klimaatwet er moet komen”: “Als ze er niet komt, is dat een belediging voor alle mensen die wekelijks op straat komen. Het was superkoud, ik heb amper geslapen, wij doen dit niet voor de lol. Wij blijven een punt maken totdat ze echt luisteren.”

Stemming van dinsdag

De acties blijven wellicht dus doorgaan tot dinsdagmorgen. Dan stemt het federaal parlement over de wijziging van grondwetsartikel 7bis. De stemming gaat over de eventuele toevoeging van een paragraaf om groen licht te kunnen geven voor een bijzondere klimaatwet. Die zou doelstellingen en samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus op het vlak van klimaat bindend moeten maken.

Het voorstel voor de ‘bijzondere meerderheidswet’ over klimaat is op 1 februari online gezet door enkele hoge juristen. Groen, Ecolo, sp.a, PS, MR, cdH en DéFI dienden daarop een wetsvoorstel in. De Raad van State stelde als voorwaarde dat grondwetsartikel 7bis gewijzigd zou moeten worden. In dat artikel wordt de organisatie voor toekomstige generaties geregeld.

Michel wijst N-VA en sp.a met de vinger

De jongste tijd raakte al duidelijk dat MR, Open Vld, CD&V en N-VA niet te vinden zouden zijn voor deze grondwetswijziging.

Premier Charles Michel (MR) zegt aan de Franstalige openbare omroep RTBF dat hij op dit moment tegen een aanpassing van de grondwet is “omdat je dan riskeert op een knop te duwen die tot een communautaire crisis leidt en dat wil ik niet”: “We openen zo een doos van Pandora. Dat geeft mogelijkheden aan mensen met slechte bedoelingen voor ons land: de PS en de N-VA. Die cocktail heeft altijd geleid tot chaos en stilstand. Daardoor zouden zij de komende jaren het debat kunnen kapen met communautaire en institutionele kwesties die verdeeldheid en separatisme voeden.”

Afgelopen weekend zei Michel nog op een MR-congres dat een alliantie tussen socialisten en N-VA “erger zou zijn dan een brexit”. De spanningen tussen N-VA en MR gaan terug naar de regeringscrisis van eind 2018 waarbij N-VA uit de federale regering stapte.

Michel zegt dat hij specifiek voor de betogers wil de grondwet niet wil wijzigen: “Ik wil niet dat jonge burgers die oproepen om onze economische, sociale en milieuaanpak te veranderen na de verkiezingen wakker worden met een kater omdat het land opnieuw geblokkeerd is door de PS en de N-VA.”

Wachten tot 2024

Als er dinsdag tegen gestemd wordt, dan kan het grondwetsartikel pas aangepast worden in 2024. De activisten zijn echter van mening dat er zoveel tijd niet meer is. Velen van de betogers zijn dan ook van plan om met hun actie door te gaan tot de stemming van dinsdag. Op beelden van de actievoerders zien we tentjes.

Gesponsorde artikelen