Klimaatactivisten verstoren ‘De Zevende Dag’-debat tussen Geert Bourgeois en Guy Verhofstadt

Klimaatactivisten verstoren ‘De Zevende Dag’-debat tussen Geert Bourgeois en Guy Verhofstadt

Klimaatactivisten van de protestbeweging Extinction Rebellion hebben een politiek debat in ‘De Zevende Dag’ verstoord om aandacht te eisen voor de klimaatproblemen. De activisten, die olifantenslurfen droegen, gooiden tijdens een debat tussen Europese kopstukken Geert Bourgeois (N-VA) en Guy Verhofstadt (Open Vld) confetti en flyers op tafel. Bourgeois en Verhofstadt bleven kalm en reageerden laconiek: “Carnaval, wanneer is het carnaval?”

In De Zevende Dag gingen deze morgen Europese kopstukken Geert Bourgeois (N-VA) en Guy Verhofstadt (Open Vld) in debat. Maar wat een gesprek moest worden over het belang van het Europese politieke niveau werd verstoord door klimaatactivisten van de protestbeweging Extinction Rebellion. Die willen met hun actie de klimaatproblematiek onder de aandacht brengen en eisen dat de politiek onmiddellijk maatregelen neemt.

“Carnaval”

Verschillende actievoerders stonden tijdens het debat recht, gespten symbolisch olifantenslurfen op, gooiden confetti en flyers op tafel en gingen daarna op de grond liggen. In de flyer gaven ze meer uitleg bij hun actie.

“Er kan geen betekenisvol debat over onze toekomst plaatsvinden zonder dat deze feiten op tafel worden gelegd”, staat er te lezen op de flyer. “We hebben ons lang genoeg gedragen in onwetendheid, zonder rekening te houden met onze natuurlijke omgeving. Vertel de waarheid: het alarm weerklinkt.”

De twee Europese kopstukken bleven opvallend kalm. Guy Verhofstadt reageerde zelfs heel laconiek: “Carnaval, wanneer is het carnaval?” Het debat werd wel even stilgelegd, maar wanneer de actievoerders verwijderd werden, zetten de twee het debat weer gewoon verder.

“Ze zouden beter pro Europa werken”

Europees lijsttrekker voor Open Vld Guy Verhofstadt pikte zelfs op de protesten in om het belang van het Europese niveau te benadrukken. “Die mensen zouden één ding moeten beseffen: in plaats van hier op de grond te komen liggen, zouden ze beter pro Europa werken”, stelde Verhofstadt. “De klimaatproblematiek kan enkel en alleen opgelost worden door meer Europa.” Die uitspraak werd op luid gejuich onthaald door het De Zevende Dag-publiek.

Rebellion Extinction postte een video van hun actie op Facebook: “Can’t you see? There’s an elephant in the room

Gesponsorde artikelen