Klimaatdeskundigen waarschuwen voor koudegolf die Europa nadert. Intussen vullen Europese landen haastig hun voorraden aardgas

Volgens een voorspelling van internationale autoriteiten op het gebied van klimaat, is de kans “groter dan normaal” dat Europa voor Kerstmis te maken krijgt met een flinke koudegolf.

Dat zeggen experts van de Copernicus Climate Change Service, dat valt onder het European Center for Mid-Range Weather Forecasts, aan POLITICO. “De kans op een koudegolf dit jaar, waarschijnlijk in december, blijft zeer reëel”, zegt Carlo Buontempo, directeur van het centrum.

De waarschuwing komt op een moment dat Europese landen haastig hun voorraden aardgas aan het vullen zijn, in de hoop het stookseizoen zonder kleerscheuren door te komen. Volgens analisten zou er genoeg gas moeten zijn voor een normale winter, maar als de temperaturen dalen, kunnen landen gedwongen worden de toegang tot gas te rantsoeneren, met alle gevolgen van dien voor de industrie en de werkgelegenheid.

Voorspellingen zijn onzeker, maar Europa mag de winter niet onderschatten

Er moet echter wel een kanttekening worden geplaatst bij de voorspellingen van het centrum, zegt Buentempo. “Het voorspellen van winterweer zo vroeg in de herfst is erg onzeker en belangrijke factoren die de omstandigheden kunnen beïnvloeden zijn nog niet in het spel”, aldus de directeur. 

“Maar Europese regeringen moeten zich desondanks voorbereiden op een eerste winter gedurende een energiecrisis. Daarom moeten ze alert zijn op de mogelijkheid van een koudegolf voor kerst, waardoor onze gasvoorzieningen extra onder druk komen te staan”, aldus Buentempo.

“We komen uit een warme zomer en weten dat de winters zachter worden. We kunnen dus geneigd zijn te denken dat het een zachte winter wordt en dat we ons geen zorgen hoeven te maken”, aldus de directeur. “Dat kan wel zo zijn, maar op basis van de voorspellingen van vandaag en onze kennis van de werking van het klimaatsysteem denken wij dat er nog steeds een kans is op een koudegolf en dat die kans dit jaar groter is dan in een normaal jaar.”

“Enorme hoeveelheid gratis gegevens beschikbaar”

Volgens Buontempo is het belangrijk dat de Europese regeringen zoveel mogelijk gebruik maken van de bestaande gegevens over klimaatomstandigheden en weerpatronen. Op die manier kunnen landen zich voorbereiden op koude periodes, maar ook op periodes van weinig wind en zon, die invloed hebben op de productie van groene energie. 

“Er is een enorme hoeveelheid gratis en open gegevens beschikbaar,” zei Buontempo. “We moeten ze goed gebruiken, omdat ze strategisch zo belangrijk zijn geworden”. 

Momenteel zou de Europese gasvoorraad voor zo’n 91 procent gevuld zijn. Aleksej Miller, de CEO van het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom, zei desondanks dat de Europeanen het risico lopen te “bevriezen” deze winter.

(ns)

Meer
Lees meer...