Klimaatmars trekt 11.000 leerlingen en studenten, maar Anuna De Wever is teleurgesteld

Klimaatmars trekt 11.000 leerlingen en studenten, maar Anuna De Wever is teleurgesteld

In Brussel heeft voor de zesde keer de klimaatmars van Youth For Climate plaatsgevonden aan het Noordstation. Er zijn zo’n 11.000 betogers aanwezig, dat is minder dan mede-organisator Anuna De Wever had verwacht. Youth For Climate had opgeroepen om alle studenten en leerlingen opnieuw naar Brussel te sturen, maar na zes weken taant het enthousiasme.

11.000: zoveel jongeren trekken er volgens de officiële tellingen van de politie door de Brusselse straten voor de zesde Youth For Climate-klimaatmars. Geen laag aantal, maar minder dan gehoopt en zeker minder dan er vorige week over heel België te vinden waren. Da’s weinig verrassend, al had Anuna De Wever, de charismatische quasi-woordvoerder van de beweging, op meer gehoopt.

“Teleurgesteld bij 20.000”

Voor de betoging van start ging, liet De Wever optekenen dat ze “teleurgesteld zou zijn bij minder dan 20.000 mensen.” Dat aantal heeft Youth For Climate zeker niet gehaald vandaag. Nochtans was er opgeroepen om niet alleen met scholieren, maar ook met studenten op straat te komen.

Maar het is al de zesde week dat de klimaatmars optrekt en ondanks een steeds sneller escalerende opwarming van de aarde, hebben leerlingen wel degelijk toetsen en taken die moeten gemaakt worden. Een zekere manifestatiemoeheid viel te verwachten en in week zes krijgt Youth For Climate duidelijk een klap. Dat is geen drama: met 11.000 zijn op de zesde dag is behoorlijk indrukwekkend.

8 dingen die jongeren die niet deelnemen aan de klimaatmars, moeten begrijpen.

Waalse scholieren?

Waar we wel een evolutie zien: Youth For Climate leek de eerste weken vooral een Vlaams fenomeen. Maar vandaag zijn opvallend veel Waalse en Franstalige betogers aanwezig. Draagt het momentum van de beweging over naar Franstalige kant? Ook volgende week wordt er verzamelen geroepen in Brussel.

Intussen praatte Anuna De Wever met Koen Van den Heuvel en andere groten der aarde die directe invloed hebben op het klimaatbeleid. De Belgische regeringen aanmanen tot actie, was het uiteindelijke doel van Youth For Climate.

Greta Thunberg

“Gisteren heb ik een gesprek gehad met de nieuwe Vlaamse minister Koen Van den Heuvel en daar was ik heel tevreden over. Ik zag bij hem dezelfde frustratie als bij mij zag en hij begrijpt dat de situatie urgent is”, zegt ze daarover.

Volgende week zal Greta Thunberg, de Zweedse tegenhanger van Anuna en Kyra Gantois, deelnemen aan de klimaatmars in Brussel. Mogelijk geeft dat een nieuwe golf energie aan de klimaatmars. Thunberg organiseerde in haar Zweden ook wekelijkse klimaatmarsen, ze weet dus waar de klepel hangt.

Gesponsorde artikelen