Klimaatprotesten verspreiden zich over het land, Leuven verwacht 10.000 betogers

Klimaatprotesten verspreiden zich over het land, Leuven verwacht 10.000 betogers

Een nieuwe donderdag, dus nieuwe klimaatprotesten. Al is er deze keer voor het eerst geen algemene mars in Brussel, maar verspreidt het protest zich over het hele land. Het zwaartepunt zal evenwel in Leuven gaan liggen. ‘Youth for Climate’-boegbeelden Anuna De Wever en Kyra Gantois riepen op naar de Vlaams-Brabantse hoofdstad te trekken, waar 10.000 betogers worden verwacht.

Voor de vijfde donderdag op rij zullen studenten hun lessen links laten liggen en de straat op komen om te betogen tegen het huidige klimaatbeleid. Na het gigantische hoogtepunt van twee weken geleden, toen maar liefst 35.000 betogers werden geteld, raakte het protest meer verspreid. Zo waren er vorige donderdag niet alleen acties in Brussel. Daar kwamen nog 12.500 mensen samen, maar de opkomst in Luik was met bijna 15.000 zelfs groter. Ook in Leuven en andere grote steden waren er kleinere protesten. En die versnippering zet zich vandaag nog verder.

Zwaartepunt in Leuven

“We hoorden van steeds meer jongeren dat het voor hen onmogelijk zou zijn om tot aan de verkiezingen, of zelfs langer, elke week naar Brussel af te zakken”, zei Kyra Gantois van ‘Youth for Climate’ aan De Morgen. De protesten spreiden over heel België moet hen daar dus bij helpen. Ze nemen daarmee wel een gok. Zulke versnipperde acties hebben vaak minder impact. Maar de meer lokale initiatieven geven wel de kans aan meer mensen, waaronder bijvoorbeeld ook kinderen uit lagere scholen, om deel te nemen.

Zo staan er vandaag onder andere in Brussel, Antwerpen, Kortrijk, Hasselt, Luik, Bergen en Aarlen betogingen gepland, maar het zwaartepunt van de klimaatprotesten vandaag ligt in Leuven. Daar verwacht de politie zo’n 10.000 mensen. ‘Youth for Climate’-boegbeelden Anuna De Wever en Kyra Gantois riepen op naar Leuven te komen en zullen er zelf ook mee gaan betogen. De mars zal om 12.30 uur vertrekken aan het Ladeuzeplein en maakt een lus door de stad.

De Leuvense politie verwacht alvast een pak mensen. “Alle Leuvense scholen doen mee, maar ook studenten en zelfs grootouders van de organisatie OKRA zullen aanwezig zijn”, stelde politiewoordvoerder Mark Vranckx in De Ochtend. Die raadde meteen ook mensen die niet voor de klimaatmars in Leuven moeten zijn aan het centrum te vermijden. “Men zal de stad binnen kunnen, maar we garanderen niet dat je overal door zal kunnen”, legt Vranckx uit. “De Grote Markt en de Bondgenotenlaan worden bijvoorbeeld afgesloten. Daar blijf je dus beter weg. Er rijden bovendien ook geen bussen daar.”

Ook Nederland doet mee

De klimaatprotesten zijn ook overgeslagen naar onze noorderburen. Daar zal vandaag voor het eerst gespijbeld worden voor het klimaat. In Den Haag worden op basis van wat vanop sociale media kon worden afgeleid zo’n 3.000 tot 4.000 betogers verwacht.

Gesponsorde artikelen