Klimaatrapport VN: “Het ergste moet nog komen”

Klimaatrapport VN: “Het ergste moet nog komen”

Als we deze eeuw de uitstoot van broeikasgassen niet drastisch verminderen, zal klimaatverandering gigantische en onomkeerbare gevolgen hebben voor ieder van ons. Dat staat te lezen in het tweede deel van het klimaatrapport van de VN-organisatie IPCC. Het ergste moet blijkbaar nog komen.

De ijskappen smelten, in het noordpoolgebied verdwijnt het zee-ijs, de watervoorraden slinken, hittegolven en zware regens worden steeds erger, koraalriffen sterven en veel vissen en andere dieren migreren naar de polen of sterven uit. Dat staat te lezen in het rapport, dat vandaag voorgesteld werd in het Japanse Yokohama en waarover de Amerikaanse krant The New York Times bericht.

De zeespiegel stijgt zo snel dat verschillende kustgemeenschappen bedreigd worden. De oceanen worden zuur door de absorptie van koolstofdioxide en organisch materiaal dat al sinds mensenheugenis bevroren ligt in het noordpoolgebied is momenteel aan het smelten, waardoor er nog meer broeikasgassen zullen vrijkomen. En het ergste moet nog komen.

Ver van ons bed?

Dat lijkt allemaal ver van ons bed, maar volgens de voorzitter van het IPCC, Rajendra K. Pachauri, zal niemand van ons de impact van klimaatverandering kunnen ontlopen. Niet alleen onze gezondheid en onze huizen worden bedreigd door de stijgende temperaturen, ook ons voedsel en onze veiligheid zijn in gevaar. “Het zijn niet alleen regenwouden en ijsberen die onder druk staan”, aldus milieuorganisatie Greenpeace. “Ook wij lopen gevaar.”

“Deze eeuw nog zal klimaatverandering de economische groei vertragen, armoedebestrijding moeilijker maken en voedselzekerheid verminderen”, zo staat in het rapport. Bovendien zal het ook de kans op gewapende conflicten over land of middelen vergroten.

Geen toekomstmuziek

De wetenschappers benadrukken dat klimaatverandering geen probleem is voor de verre toekomst, maar dat het nu aan het gebeuren is. En de gevolgen zijn onomkeerbaar.

Het IPCC won in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar baanbrekend werk voor de bewustwording van de gevaren van klimaatverandering. Aan dit rapport werkten tientallen auteurs mee en verwacht wordt dat het een grote rol zal spelen op de klimaattop van Doha, in september.

Gesponsorde artikelen