Klimaattop Bonn: EU haalt klimaatdoelstellingen tegen 2020, maar België moet zich herpakken

Klimaattop Bonn: EU haalt klimaatdoelstellingen tegen 2020, maar België moet zich herpakken

Optimisme op de klimaattop in Bonn: de Europese Unie zal tegen 2020 waarschijnlijk haar klimaatdoelstellingen halen. Tegen dan zou de uitstoot van broeikasgassen met 26 procent gedaald zijn. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Commissie. Het ziet er echter naar uit dat België als één van de weinige EU-lidstaten zijn nationale doelstelling over het terugdringen van de uitstoot in de transportsector niet zal halen.

De Europese Unie had zichzelf opgelegd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20 procent te reduceren in vergelijking met 1990. Er zou vorig jaar al sprake geweest zijn van een daling van 23 procent, terwijl de Europese economie toen met 53 procent toegenomen was. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie over de voortgang in het klimaatbeleid sinds het akkoord van Parijs twee jaar geleden. Zo schrijven het Duitse tijdschrift Der Spiegel en de VRT.

De uitstoot van broeikasgassen zou tegen 2020 met 26 procent ingeperkt (moeten) zijn. Europa blijft goed op weg om de doelstellingen te halen. “Twee jaar na Parijs blijft de Europese Unie volledig geëngageerd om de uitstoot met minstens 40 procent terug te dringen tussen 1990 en 2030”, zegt Europees commissaris voor Klimaatactie en Energie Miguel Arias Cañete (Partido Popular) op de Klimaattop in Bonn. “Onze uitstoot daalt terwijl de economie groeit, en dat is grotendeels te danken aan innovatieve technologieën. Dat toont aan dat economische groei en klimaatinspanningen hand in hand kunnen gaan. Toch liggen er nog uitdagingen op ons pad, zo blijft de uitstoot van broeikasgassen door de transportsector nog groeien.”

Later op de dag gaat de Europese Commissie maatregelen voorstellen om de uitstoot van auto’s en bestelwagens terug te dringen vanaf 2021.

België tot nu toe gebuisd

Tussen 2005 en 2016 daalde de uitstoot van broeikasgassen in het transport, de bouw, de landbouw en de kleinere industrie in de EU met 11 procent. Dat is zelfs beter dan de doelstelling van 10 procent tegen 2020. Maar niet te vroeg gejuicht: dit Europees voornemen is opgesplitst in nationale inspanningen. België is één van de landen die de uitstoot in bovenstaande sectoren nog niet voldoende heeft laten doen zakken. Dat meldt de VRT. Ook Ierland, Malta, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Finland moeten nog een tandje bijsteken.

Ons land dreigt deze doelstelling tegen 2020 met 3,5 procent te missen. Daarom roept de Europese Commissie België op om ruimte te maken voor investeringen in vervoersinfrastructuur en om de regeling voor bedrijfswagens te herzien. Ook zou die gunstige fiscale behandeling van bedrijfswagens bij ons veel vervuiling, files en uitstoot veroorzaken.

Gesponsorde artikelen