Klimaatverandering nefast voor olifanten, die momenteel met de honderden sterven van dorst door ergste droogte in vier decennia

Om te overleven hebben olifanten uitgestrekte landschappen nodig om te foerageren. Volwassenen olifanten kunnen 150 kilo voedsel en meer dan 180 liter water per dag consumeren. Dat is dus een gigantisch probleem als hun leefgebied wordt getroffen door de ergste droogte in vier decennia. In Kenia alleen al zijn zo dit jaar al minstens 179 olifanten gestorven van de dorst.

Illegale ivoorstroperij vormde ooit een grote bedreiging voor de olifanten in Kenia. Maar nu staan ​​de reuzen van het dierenrijk voor een nog groter risico: klimaatverandering. Terwijl Kenia te kampen heeft met de ergste droogte in vier decennia, doodt de crisis volgens functionarissen 20 keer meer olifanten dan stroperij. Ze vinden voortdurend uitgedroogde karkassen in het Tsavo National Park, waar de afgelopen jaren veel dieren in het wild naartoe zijn gevlucht op zoek naar water.

Meedogenloze droogte

In het afgelopen jaar zijn minstens 179 olifanten gestorven van de dorst, terwijl stroperij het leven heeft geëist van minder dan 10, vertelde de Keniaanse minister van Toerisme en Wildlife Najib Balala aan de BBC.

Rangers en jagers hebben geprobeerd de dieren te helpen door water te leveren en droogtebestendige bomen te planten, maar de droogte is meedogenloos. En het zijn niet alleen olifanten die sterven als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Volgens een recent rapport van USAID’s Famine Early Warning Systems Network zijn zeven miljoen stuks vee in Ethiopië, Kenia en Somalië omgekomen sinds afgelopen herfst. De karkassen van giraffen zijn ook gevonden in dorpen in het noorden van Kenia, waar de door de droogte getroffen bevolking ze blijkbaar is beginnen opeten.

Meer
Lees meer...