Voortaan enkel serieuze klimmers en wandelaars toegelaten op Mont Blanc: boetes en celstraffen voor wie zich misdraagt

Wie zich niet aan de regels houdt op de Mont Blanc, riskeert een boete van minstens 135 euro.
YouTube

De Franse president Emmanuel Macron (En marche!) wil dat binnenkort enkel nog serieuze klimmers toegelaten worden op de Mont Blanc. De burgemeester van het bergdorp Saint-Gervais is het meer dan beu dat mensen met allerlei speeltuigen en zelfs met jonge kinderen en huisdieren de hoogste berg van West-Europa beklimmen.

Kleine kinderen, jacuzzi’s en honden … Blijkbaar beschouwen sommige mensen een beklimming van de Mont Blanc (4.810 meter) als een casual pleziertochtje. De woede bij de locals werd pas helemaal groot toen de Brit Matthew Disney in de zomer van 2019 met een roeimachine het dak van Europa beklom om geld in te zamelen voor veteranen. De Nederlandse krant De Telegraaf meldt dat de ex-marinier het toestel op 500 meter van de top niet meer gedragen kreeg en het daarom maar achterliet. De roeimachine weegt zo’n 26 kilo.

Hond met bebloede poten

Pixabay
Pixabay

Jean-Marc Peillex (En marche!), de burgemeester van het zeer hooggelegen bergdorp Saint-Gervais, liet een helikopter inzetten om de machine naar beneden te krijgen. De Fransman stuurde de rekening van 1.800 euro op naar de Britse regering. Wonder boven wonder kreeg hij excuses van de frontbench. Nog diezelfde dag namen Duitse klimmers hun hond mee naar de hoge bergtoppen. Het dier overleefde de tocht, zij het met bebloede poten.

Brief aan Macron

Voor Peillex waren die incidenten de druppels die de emmer deden overlopen en hij schreef een brief naar zijn partijgenoot Emmanuel Macron. Hij vroeg aan Macron of het mogelijk was om de Mont Blanc enkel nog toegankelijk te maken voor serieuze klimmers en langlaufers. Ook vroeg hij om effectief boetes te laten uitschrijven voor overtreders. Volgens Peillex zou iedereen nu ongestraft zijn zin mogen doen zonder consequenties.

Jacuzzi’s en halfnaakte paragliders

Peillex kon zijn vraag aan Macron sterk maken door heel wat incidenten op te sommen. Zo droeg een groep Zwitsers nog niet zolang geleden een jacuzzi mee naar boven om op de Mont Blanc een foto te maken in badkleding met alcoholische drankjes. Ook wou een Russische man de berg beklimmen met zijn zoon van tien jaar en organiseerde een kledingmerk bovenop de berg een optreden van de zangeres Zaz. De absolute voltreffer: een groot aantal paragliders dat op de Mont Blanc hun ding deed op slippers en in bloot bovenlijf.

Celstraffen voor overtreders

epa: Emmanuel Macron
epa: Emmanuel Macron

Afgelopen zomer kwam er al een extra maatregel op de Mont Blanc: wie de top wil beklimmen, moet een overnachting hebben gereserveerd in een van de berghutten. In totaal zijn er 250 slaapplaatsen. Drie gidsen schuimen de hutten af om na te gaan of de wandelaars en klimmers de hut wel degelijk op voorhand vastgelegd hebben. Wie dat niet gedaan heeft, riskeert een boete van 30.000 euro en een gevangenisstraf van twee jaar. Wildkamperen kan je zelfs een boete van 300.000 euro en een celstraf opleveren.

Meer gendarmes

De Franse krant Le Parisien meldt nu dat Macron enkel nog serieuze klimmers en wandelaars zal toelaten op de top van de Mont Blanc. Overtreders riskeren een boete van minstens 135 euro. Tijdens de komende zomer zullen er meer gendarmes aanwezig zijn op de berg om de situatie te controleren.

Gesponsorde artikelen