Koen Van den Heuvel (CD&V) vervangt Joke Schauvliege als minister voor Omgeving, Natuur, Landbouw én Klimaat

Koen Van den Heuvel (CD&V) vervangt Joke Schauvliege als minister voor Omgeving, Natuur, Landbouw én Klimaat

Joke Schauvliege (CD&V) wordt in de Vlaamse regering vervangen door Koen Van den Heuvel. Hij zal tot de verkiezingen van mei minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw zijn. Van den Heuvel is de burgemeester van Puurs-Sint-Amands en al enkele jaren fractieleider van de CD&V in het Vlaams parlement. Opvallend is dat hij ‘Klimaat’ toevoegt aan z’n titel.

Na het debacle met Joke Schauvliege (CD&V) dat eindigde in haar ontslag als minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw, moest CD&V op zoek naar een opvolger. En die hebben ze nu gevonden: Koen Van den Heuvel, de burgemeester van Puurs-Sint-Amands en fractieleider voor CD&V in het Vlaamse parlement.

Logische opvolger

De keuze voor Koen Van den Heuvel is niet zo vreemd. De burgemeester van Puurs-Sint-Amands, is al jarenlang fractieleider van CD&V in het Vlaams parlement. Hij kent dus de dossiers en weet waar de klepel hangt. Verder is het ook logisch dat de keuze viel op Van den Heuvel aangezien hij lijsttrekker is voor het Vlaamse parlement, iemand van de federale lijst aanstellen als Vlaams minister was daarbij ongeloofwaardig. Je gaat niet als kandidaat-minister voor de federale regering enkele maanden Vlaamse bevoegdheden op je nemen, als je daarna naar de Kamer wil.

Van den Heuvel is zo meteen ook een minister voor CD&V uit Antwerpen, wat toch nog steeds het grootste kiesgebied is in Vlaanderen. Hij is ook aangesteld als lijsttrekker voor het Vlaams parlement voor de kieskring Antwerpen tijdens de verkiezingen van mei. Dat hij zich nu al enkele maanden kan bewijzen als minister komt dus als geroepen voor de CD&V, die zo deze lijsttrekker in de spotlights zet.

Peter Van Rompuy zal Van den Heuvel opvolgen als fractieleider van CD&V in het Vlaamse parlement. Van Rompuy zetelt al sinds 2012 in het Vlaamse parlement.

Opvallend is dat Van den Heuvel aan z’n titel ook meteen ‘Klimaat’ toevoegt, hij is dus niet alleen minister van Landbouw, Omgeving en Natuur, maar nu ook van Klimaat. “Uiteindelijk is dat ook een belangrijke taak in het pakket”, zegt hij daarover.

Gesponsorde artikelen