Koers Bitcoin doorbreekt opnieuw 25.000 dollar en daar zijn 3 duidelijke redenen voor

Cryptomunt Bitcoin is de afgelopen weken bezig aan een langzaam maar zeker prijsherstel. Hoe komt dat?

Maandagochtend klom de koers van cryptomunt Bitcoin tijdelijk boven de 25.000 dollar. Een belangrijk koersniveau dat niet meer gehaald werd sinds 13 juni. Begin juni donderde de prijs van Bitcoin van 30.000 dollar tot wel onder de 20.000 dollar. Op het moment van schrijven, noteert Bitcoin aan een koersniveau van 24.800 dollar, ofwel aan een 24-uurse stijging van 1 procent. 

Cryptomunten noteren echter al weken een mooie rally. Op 7 dagen tijd zag Bitcoin zijn waarde toenemen met meer dan 6 procent. Ether, de munt van Ethereum en tweede meest waardevolle cryptomunt, steeg op een week tijd dan weer met bijna 16 procent.

De terugkeer van het stierse sentiment op de markt voor digitale valuta heeft enkele duidelijke verklaringen.

1. Er heerst (voorzichtig) optimisme rond de inflatie

Hoewel het nog bijzonder vroeg is om feest te vieren, kwam het inflatiecijfer van de VS in juli lager uit dan verwacht. De Amerikaanse inflatie zakte in die maand van 9,1 procent naar 8,5 procent. Economen gingen er nochtans van uit dat de consumentenprijzen zouden stijgen met 8,7 procent.

Hoewel Bitcoin in theorie zou kunnen fungeren als een opslag van waarde, leken wereldwijd stijgende inflatiecijfers nefast voor kleine beleggers die naar cryptomunten lonken. De alarmerende inflatiecijfers van de westerse economieën leidden de afgelopen maanden tot redelijk wat schade op de aandelenmarkten. Dat weerspiegelde zich ook door enorme selloffs op de cryptomarkt, omdat digitale munten vaak nog behandeld worden als een soort alternatieve techaandelen.

Nu de inflatiestorm iets minder erg lijkt dan verwacht, keert het positief sentiment op de cryptomarkt snel weer terug.

2. BlackRock geeft Bitcoin een duwtje in de rug

Eind vorige week maakte BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, bekend dat het een nieuw Bitcoinfonds wil lanceren. “De trust is beschikbaar voor institutionele klanten in de VS en streeft ernaar de prestaties van Bitcoin te volgen, verminderd met de kosten en verplichtingen van de trust”, klinkt het. Via deze fondsen kunnen beleggers investeren in cryptomunten zonder direct blootgesteld te zijn aan de digitale activa.

Begin 2022 werd al duidelijk dat BlackRock geïnteresseerd was om producten voor cryptomunten aan te bieden. Het feit dat de gigant, die meer dan 10 biljoen dollar in activa beheert, nu effectief zijn gewicht achter Bitcoin gooit, zou op lange termijn wel eens bijzonder stiers kunnen zijn voor de cryptomarkt.

3. Ethereum zet crypto opnieuw in de spotlight

Vorige week woensdag voerde Goerli, een testnetwerk van Ethereum, met succes ‘The Merge’ uit. Dat is een langverwachte update van het systeem waarin wordt overgeschakeld van ‘proof of work’-mining naar ‘proof of stake’-mining. Die laatste manier van mijnen, vereist een pak minder energie en laat gebruikers toe om hun munten in te zetten (ofwel te ‘staken’) om transacties te valideren en nieuwe Ether aan te boren.

‘Proof of work’ is de meer bekende manier van mijnen die onder andere Bitcoin gebruikt, maar krijgt de afgelopen jaren heel wat kritiek vanwege de enorme hoeveelheden energie die het verbruikt. Op het moment van schrijven, verbruikt één transactie met Bitcoin zo’n 1.556 kWh, ofwel het gemiddelde stroomverbruik van een Amerikaans gezin op 53 dagen. 

De succesvolle test van de Ethereum-update brengt een nieuwe golf van enthousiasme naar de cryptomarkt en geeft beleggers het gevoel dat innovatie nog steeds mogelijk is binnen de blockchainwereld. De opgetogenheid rond Ether is ongetwijfeld ook merkbaar binnen de koersevolutie van Bitcoin.

(fjc)

Meer
Lees meer...